Meta, tamamen kendi mülkiyetinde ve kontrolünde olacak ilk denizaltı haberleşme ağı Project Waterworth’ü duyurdu. Şirket, bu projeyle dünya genelinde internet bağlantısını güçlendirmeyi ve jeopolitik riskleri minimize etmeyi amaçlıyor.
Yeni altyapı kapsamında ABD’nin Doğu Kıyısı, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Avustralya ve ABD’nin Batı Kıyısı arasında doğrudan bir bağlantı kurulacak. Böylece Brezilya ile Güney Afrika arasında ilk kez kesintisiz bir hat oluşturulacak. Hindistan ve Avustralya arasındaki bağlantı ise Malakka Boğazı’nı bypass ederek yeni bir rota açacak.
Meta, projenin ekonomik iş birliğini artıracağını ve dijital kapsayıcılığı güçlendireceğini belirtirken, aynı zamanda jeopolitik riskleri azaltmaya yönelik olduğunu da vurguluyor. Son dönemde bazı denizaltı kablolarının kesildiğine dair raporların ardından, şirket Avrupa ve Güney Çin Denizi gibi riskli bölgeleri bypass eden bir rota tasarladı.
Güvenlik önlemleri artırıldı
Şirket, kabloların 7 bin metre derinliğe yerleştirileceğini ve kıyıya yakın bölgelerde sabotaj riskini azaltmak için gelişmiş gömme teknikleri kullanılacağını duyurdu. Ayrıca, bu projede daha dayanıklı kablolama teknolojisi tercih edilecek.
Meta, dijital altyapıya büyük yatırımlar yapan ülkelerde büyümeyi hızlandırmayı hedeflerken, küresel internet erişimini daha güvenli hale getirmeyi amaçlıyor.