Kamudaki 600 bin işçi için yürütülen kamu toplu sözleşme görüşmeleri tıkandı. Kamu adına ilk 6 ay yüzde 24, ikinci 6 ay için yüzde 16.67 oranında zam yapılması teklif edilmişti. Ancak görüşmelerde teklifin tüm yıl için yüzde 24 olduğu belirtildi. Böylece ikinci yarı yıl için verilen teklif gündemden kalktı.
TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in hükümetin teklif değiştirmesi sonrası yeni bir hareket tarzı belirleyeceği kaydedildi. Öte yandan, hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hem de Cumhurbaşkanlığı düzeyinde temas arayışları da bulunuyor. Kısa süre içinde işçi kanadının rahatsızlıklarını daha yüksek sesle dile getirebileceği belirtiliyor.
ANLAŞMAZLIK VAR
Ekonomim'e bilgi veren kamu tarafı, tekliflerdeki tartışmaya yönelik olarak "gerçekleşen enflasyon yorum farkından" kaynaklı bir anlaşmazlık doğduğunu vurguladı. Zira, yüzde 16,67, 2025 birinci altı ayında gerçekleşmiş olan enflasyon. Kamu tarafı ise teklifinde 2025 ikinci altı ayında gerçekleşecek enflasyonu kast ederek yüzde 11'lik teklifi gündeme getirdi. Öte yandan kaynaklar kamu işçilerini kapsayan Çerçeve Protokolü hızla tamamlamak için bu aşamada hızla çalıştıklarını belirttiler. Bu kapsamda yakın zamanda bir toplantı için çalışıldığı öğrenildi.
MEMURLAR TALEPLERİNİ AÇIKLADI
Memurlar 1 Ağustos’ta toplu sözleşme için masaya oturmaya hazırlanıyor. Memur-Sen taleplerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a verdi.
17 BİN 600 TL KİRA YARDIMI
Taleplerde dikkat çeken düzenlemeler şöyle oldu:
"2026 başında 10 bin TL taban aylığa zam + yüzde 10 refah payı olmak üzere birinci altı ay yüzde 25, ikinci altı ay yüzde 20; 2027 başında taban aylığa 7 bin 500 TL zam olmak üzere birinci altı ay yüzde 20, ikinci altı ay yüzde 15 artış
Böylelikle 2026 yılı için yüzde 88, 2027 için yüzde 46 zam
Toplu sözleşme ikramiyesinin aylık 2 bin 925 TL olması
Aylık 17 bin 600 TL kira yardımı
Doğum yardımının 11 bin 710 TL, evlenme yardımının 55 bin 600 TL, ölüm yardımının iki katı olması.
Dini bayramlarda kamu görevlileri ve emeklilerine 23 bin 410 TL ikramiye ödenmesi."
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Enflasyon 2024’te yüzde 45 oldu. Yani enflasyon hedefinin altında teklifle gelinmişti. 2025’te enflasyon beklentisi yüzde 15 olarak kayıtlara geçti. Geldiğimiz noktada enflasyonun yıl sonunda yüzde 30 olması bekleniyor” dedi.





