Almanya'da erken genel seçimlerde Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ilk sıraya yerleşti. Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi bir önceki seçimlere göre oy oranını 9,1 puan artırarak yüzde 19,5 ile ikinci oldu. Hiç bir partinin tek başına iktidarı sağlayamadığı Almanya seçimlerini birinci sırada tamamlayan Hristiyan Birlik partileri'nin (CDU/CSU) adayı Friedrich Merz'i zorlu bir koalisyon süreci bekliyor.
PİYASALARDA SON DURUM
Almanya'da muhafazakarların beklendiği gibi federal seçimi kazanmasının ardından Euro, haftaya yükselişle başladı. Dolar ABD ekonomisinin büyüme görünümüne ilişkin artan endişelerle geriliyor.
Euro seçimlerin ardından yeni haftanın ilk işlemlerinde dolar karşısında 1,0528 seviyesine kadar yükseldi. Yatırımcıların odak noktası artık Merz'in partisinin kırılgan bir ekonomide çok ihtiyaç duyulan değişimi sağlamak için ne kadar çabuk bir koalisyon hükümeti kurabileceği olacak.
DOLARDA DEĞER KAYBI
Yatırımcılar, ABD Başkanı Donald Trump'ın ikinci döneminin başlangıcının çoğunlukla tarifeler konusunda blöf olduğunu düşünüyor. Bu nedenle dolar Ocak ayındaki zirvesinden yüzde 3'ten fazla değer kaybı yaşadı.
Ayrıca, dünyanın en büyük ekonomisinin görünümüne ilişkin artan endişeler arasında, bu yıl Fed'in daha fazla indirim yapacağı yönündeki beklentilerin artmasıyla düşen ABD Hazine tahvil getirileri de dolara karşı rüzgarlara katkıda bulundu.
ONS ALTIN
ABD'deki belirsizlik sonrası ons altının 2 bin 942 dolardan işlem görüyor.
TÜRKİYE PİYASASI
Gram altın: 3 bin 441 lira
Çeyrek altın: 5 bin 626 lira
Cumhuriyet Altını: 23 bin 40 lira
Dolar: 36 lira 42 kuruş
Euro: 38 lira 30 kuruş
Sterlin: 46 lira 16 kuruş





