Türk vatandaşlarının Schengen vizesi almakta karşılaştığı zorluklar devam ediyor. 

Bugün AP'ye Strasbourg’da AP Türkiye Raporu sunuldu. Rapor yarın oylanacak. Sunulan raporda üye ülkelere vize işlem kapasitelerini artırma çağrısı yer aldı.

Türk vatandaşlarının vize başvurularında "belirgin bir artış" yaşandığı ve "sistemin kötüye kullanılması" endişesinin işlemleri yavaşlattığı uyarılarının yer aldığı raporda bu gerekçelerin Türk halkını mağdur etmemesi gerektiği vurgulandı. Parlamento, üye devletlere, bu alana daha fazla kaynak ayırma çağrısı yaptı.

27 sayfalık belgede AP Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor tarafından hazırlandı. Belgede, bu konuda siyasi iradenin bulunduğu, ama teknik ve idari engellerin olduğu ve bunların çözülmesi gerektiği belirtildi.

Fatih Terim'den Muslera'ya duygulandıran veda: Her şey için teşekkürler evlat Fatih Terim'den Muslera'ya duygulandıran veda: Her şey için teşekkürler evlat

AB TÜRKİYE DELEGASYONU İDDİALARI REDDETTİ

Türkiye'den yapılan ve reddedilen başvurular Avrupa Birliği’nin verilerine de yansıdı. 2023 yılında Türkiye'den 1 milyon 55 binin üzerind vize başvurusu yapıldı. Ancak, AB verilerine göre bu başvuruların yüzde 16.1’e yakını reddedildi. Raporda aktarıldığına göre 103 bin Türk vatandaşı vize aldıktan sonra iltica başvurusunda bulundu. Bu durum, AB ülkelerinde sistemin suistimal edildiğine dair kaygıları körüklüyor.

Ancak AB’nin Türkiye Delegasyonu, vize başvurularının rekor düzeye ulaştığını ve konsoloslukların pandemi öncesine kıyasla çok daha fazla başvuru işlediğini belirterek, “Vize yasağı” iddialarını yalanladı.