Balıkesir'in Karesi ilçesinde patlayıcı üretilen bir fabrikada henüz bilinmeyen nedenle patlama meydana geldi. Çıkan yangın sebebiyle bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi.

11 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Çöken kapsül üretim binasındaki 11 çalışan yaşamını yitirdi. Yaralanan 7 personel ise olay yerinde yapılan müdahalelerin ardından çevredeki hastanelere kaldırıldı.

Vali İsmail Ustaoğlu ise sosyal medyada yaptığı paylaşımda "İlimizde faaliyet gösteren ZSR A.Ş. adlı mühimmat fabrikasının kapsül üretim bölümünde 24.12.2024 günü saat 08.25 sıralarında bir patlama meydana gelmiştir. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum" dedi.

"SABOTAJ İHTİMALİ YOK"

Vali Ustaoğlu, çökmenin sadece tesisin kapsül üretimi yapılan binasında olduğu bilgisini verdi. Diğer binalarda cam kırığı şeklinde hasarlar oluştuğunu dile getiren Ustaoğlu, "Çok fazla geniş alana sirayet etme durumu yok. Sadece bina çökmüş durumda." dedi. Vali Ustaoğlu ayrıca patlamada sabotaj ihtimalinin olmadığını bildirdi.

Patlamaaa

AHMET AKIN: TEYAKKUZ HALİNDEYİZ

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın da sosyal medya hesabından açıklama yaparak şu ifadeleri kullandı:

"Balıkesir Kavaklı Köyü’nde bulunan ZSR Mühimmat Fabrikası’nda meydana gelen patlamada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. İlgili birimlerimizle beraber süreci teyakkuz halinde yerinden takip ediyoruz."

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Olaya ilişkin bir açıklamada Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan geldi. Paylaşımda bulunan Tunç, "Balıkesir ilimizin Karesi ilçesinde patlayıcı üretilen fabrikanın kapsül üretilen bölümünde meydana gelen patlamayla ilgili Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmış olup 1 Başsavcıvekili koordinesinde 4 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir." ifadelerini kullandı.

Soruşturma kapsamında patlamanın nedenini belirlemek amacıyla kimya, makine, iş güvenliği, jeofizik mühendisi olmak üzere alanında uzman 5 kişilik bilirkişi heyeti görevlendirildi. Patlamada hayatını kaybedenlerin kimlikleri Bursa Adli Tıp Kurumu Başkanlığınca yapılacak incelemenin sonucunda belirlenecek.

2 BAŞMÜFETTİŞ İLE 1 MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ

Türkiye'nin 39 yıllık kargo devi iflas etti
Türkiye'nin 39 yıllık kargo devi iflas etti
İçeriği Görüntüle

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da , Balıkesir'in Karesi ilçesindeki patlama hakkında, "Patlamayı araştırmak üzere 2 başmüfettiş ile 1 müfettiş görevlendirilmiştir. Bakanlık olarak süreci yakından takip ediyoruz" dedi.

Olay Sonrasi
Patlamanın ardından çevre böyle görüntülendi

ERDOĞAN: DERHAL TAHKİKAT TALİMATINI VERDİK

Patlama sonrası AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yaptı.  Açıklamasında "Balıkesir’imizin Karesi ilçesindeki bir mühimmat fabrikasında meydana gelen patlama sonucu 12 kardeşimizin hayatını kaybetmesinden büyük bir üzüntü duydum" diyen AKP'li Cumhurbaşkanı, şöyle devam etti: 

"Patlamaya ilişkin Balıkesir Valimiz başta olmak üzere ilgili tüm kurumlarımızdan bilgi alarak tüm yönleriyle gerekli tahkikatın derhâl başlatılması talimatını verdik. Vefat eden kardeşlerime Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı niyaz ediyor, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Balıkesir’imizin, milletimizin başı sağ olsun."

BAKANLAR BALIKESİR'DE 

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Balıkesir milletvekilleri, patlamanın olduğu fabrikada inceleme yaparak olay yerinde yetkililerden bilgi aldı.

YERLİKAYA: ÖLÜ SAYISI 11

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, olay yerinde yaptığı açıklamada "700 metrekarelik yerde henüz sebebi bilinmeyen bir patlama meydana geldi. Patlamanın tesiri çok güçlü. 8'i kadın 3'ü erkek olmak üzere 11 kişi vefat etti. 12 olan vefat sayısının 11 olarak paylaşıyoruz. Arkadaşlarımız, vücut bütünlüğü ile ilgili 12 olarak söylemek durumunda kaldılar. 7 yaralımız var. 5'i yatarak tedavi görüyor. Hastalarımızın hayati tehlikesi yok" ifadelerini kullandı.

FABRİKADA 10 YIL ÖNCE DE PATLAMA MEYDANA GELMİŞ

Karesi ilçesindeki mühimmat fabrikasında 3 Haziran 2014'te de fişek sıkıştırma işlemi sırasında patlama meydana geldiği, 5'i kadın 6 işçinin hafif yaralandığı patlamanın, güvenlik kamerasına yansıdığı ortaya çıktı.

Kaynak: AA