Özellikle alçak enlemlerde ilk kez gözlemlenen mavi auroralar, 1.200 kilometre uzunluğunda ve 400 ila 900 kilometre arasında değişen yüksekliklerde, üç ayrı yapıdan oluşuyor. Bu hizalanmanın, auroralardaki enerji transfer süreçleri hakkında bilinenleri değiştirme potansiyeli var.
ENERJİK NÖTR ATOMLAR VE RENK DEĞİŞİMİ TEORİSİ
Mavi auroraların oluşumuyla ilgili geleneksel bilgiler, Dünya'nın çevresindeki yüklü parçacıklar bölgesinin, enerjik nötr atomlar (ENA'lar) aracılığıyla düşük enlemlerde auroralar ürettiği yönündeydi. Ancak bu yeni olay, güçlü bir fırtınanın ENA'ları aşırı enerjiyle yükleyerek, auroral rengin kırmızıdan maviye dönüşmesine neden olabileceği hipotezini ortaya koyuyor.
AÇIKLANAMAYAN GİZEMLER: TEORİLERİN SINIRLARI
Bu bulgulara rağmen, mavi auroraların oluşumunu tam anlamıyla açıklamak halen mümkün değil. Araştırma ekibinden Kazuo Shiokawa, manyetik alan çizgileriyle hizalı mavi aurora yapılarının, yalnızca ENA aktivitesiyle açıklanmasının zor olduğunu belirtiyor. Çünkü ENA'ların manyetik alan çizgilerine hizalı bir yapı oluşturması beklenmiyor.
OLASI KAYNAKLAR: YENİ SÜREÇLERİN ARAYIŞI
Bazı bilim insanları, bu fenomenin moleküler nitrojen iyonlarının güneş ışığıyla etkileşiminden kaynaklanabileceğini düşünüyor. Ancak araştırma ekibi, bu tür bir etkileşimin yanı sıra, halen tanımlanamamış farklı bir mekanizmanın iş başında olabileceğini değerlendiriyor. Bu keşif, auroraların anlaşılması konusunda bilim dünyasına yeni bir meydan okuma sunuyor.