TBMM Başkanvekili, DEM Parti İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder, İstanbul'da geçirdiği kalp rahatsızlığı nedeniyle 15 Nisan’dan bu yana tedavi gördüğü Florence Nightingale Hastanesi'nde hayatını kaybetti.
Sırrı Süreyya Önder hem siyasi kişiliğiyle hem de mücadeleci ruhuyla bilinirdi. Senarist olan Önder, çok sayıda filme imza attı. Uzun yıllar Meclis’te görev aldı. Halen TBMM Başkanvekilliği yapmaktadır.
Sırrı Süreyya Önder 8 yaşında kaybettiği babasını şöyle anlatmıştı:
“Babamı ben 8 yaşında kaybettim. 1970'ti öldüğünde. TİP Adıyaman kurucusu ve il başkanıydı. 12 Mart dönemi. Aradan bir zaman geçti ve eve bir sandık getirdiler eve. Açtığımızda çok sayıda kitap vardı. En üstte Orhan Kemal vardı. Bereketli Topraklar Üstünde ilk okuduğum kitaptı. Babam bana ölmeden önce okumayı yazmayı ve dört işlemi öğretmişti.”
DUVARIN ARASINDAKİ KİTAP…
Önder, renkli kişiliğinin yanı sıra entelektüelliğiyle de bilinirdi. Önder ailesini, “Amcamın kaldığı eve bir duvar inşaa etmişler. Arasına kitap koymuşlar. 4 kardeşiz. Baba tarafım hep sosyalistti. Ana tarafım da Nurcuydu. Ben ki tarafta yaşama şansı buldum” diye anlatmıştı.
Önder ilk kez 16 yaşında cezaevine girdi. Cezaevine girişlerini de “3 kere cezaevine girdim. 8 yılı buldu sanki toplamda. İlk 16 yaşında girdim. 12 Eylül'de 12 yıl ceza aldım. Mamak'ta işkence gördüm. Sonra Kandıra'da kaldım” diye anlatmıştı.
2006'da "Beynelmilel" filminin, 2008'deki "O… Çocukları" filminin senaryolarını yazdı. "Emret Komutanım", "Sis ve Gece", "Ada: Zombilerin Düğünü", "F Tipi Film", "Ejder Kapanı", "Mar", "Düğün Dernek" ve "Yeraltı" gibi filmlerde senarist, yönetmen, senaryo danışmanı ve oyuncu olarak yer aldı.
SİYASİ KARİYERİ
Önder parlamanter siyasete 2011 yılında adım attı. Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloku'nun bağımsız adayı olarak İstanbul milletvekili seçildi.
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) saflarında yerini aldı.
2013'te, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) eş genel başkan yardımcısı oldu.
Önder Gezi Direnişi’ne de damgasını vuran isimlerden biri oldu. Eylemlerin ilk günlerinde diğer göstericilerle biber gazına maruz kaldı, hatta omzuna biber gazı kapsülü isabet etti ve hastaneye kaldırıldı.
Sırrı Süreyya Önder, Türkiye'de 2013-2015 arasındaki "çözüm süreci" olarak adlandırılan dönemin en önemli isimlerden biriydi.
PKK lideri Abdullah Öcalan'ın hapis yattığı İmralı Cezaevi'ne ve Kandil Dağı'na giden ekipler içinde yer aldı.
2014 yerel seçimlerinde ise HDP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu .
Önder 6 Aralık 2018'de "terör propagandası yapmak" suçlamasıyla tutuklandı.
17 Mart 2021'de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açtığı HDP'yi kapatma davası kapsamında hakkında beş yıl siyaset yasağı talep edilen isimler arasında yer aldı.
Kobani davasında yargılanan Önder 2024'te beraat etti.
2023 genel seçimlerinde DEM Parti'den 28. dönem İstanbul Milletvekili ve aynı zamanda TBMM Başkanvekili seçildi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısıyla başlayan yeni süreçte de İmralı’da Abdullah Öcalan’ı ziyaret eden heyet içerisinde yer aldı.