T24'te yer alan habere göre, Suriye Geçici Cumhurbaşkanı Muhammed Colani ile SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi arasında imzalanan 8 maddelik anlaşma kapsamında Suriye'nin ikinci büyük kenti Halep’teki üç mahalle, stratejik önemdeki Tişrin Barajı ve El Ömer petrol sahalarının Suriye merkezi yönetimine bırakılması kararlaştırılmıştı. Söz konusu maddelerin uygulanmasına aşama aşama geçilirken dün akşam bölgeden çatışma iddiaları geldi. Suriye TV’nin iddiasına göre, Tişrin Barajı çevresinde konuşlanmaya devam eden Şam askeri güçleri ile SDG’ye bağlı silahlı gruplar arasında çatışma yaşandı.

Özel duyurmuştu, İmamoğlu detayları paylaştı: Yeni bir yolculuk...
Özel duyurmuştu, İmamoğlu detayları paylaştı: Yeni bir yolculuk...
İçeriği Görüntüle

Suriye Ordusu'nun 72. Tümeni'nden bir askeri kaynağın Suriye televizyonuna yaptığı açıklamaya göre, SDG’ye bağlı silahlı gruplar, Tişrin Barajı çevresinde Suriye Tepesi yakınlarında tümene bağlı güçlerle çatışmaya girdi. İddiaya göre SDG’ye bağlı silahlı grupların bölgeye sızarak iki noktayı ele geçirmesi sonrası bölgede iki silahlı güç arasında çatışmalar şiddetlendi.

TAKVİYE GÖNDERİLDİ

Bölgede faaliyet gösteren Şam'a bağlı 27. Tümen, SDG'nin yeni noktalara sızma girişimleri üzerine baraj çevresine askeri takviye gönderdi. Bölgedeki kaynaklar, Tümen'e bağlı silahlı güçleri taşıyan askerî konvoyun, Halep'in doğu kırsalındaki Tişrin Barajı etrafındaki çatışma bölgelerine doğru ilerlediğini duyurdu. Askeri güçlerin bölgeye doğru ilerlemesine ait görüntüler de sosyal medyada paylaşıldı.

SAVAŞI TETİKLEYEBİLİR

Çatışmalara son verilmesi için Uluslararası Koalisyon yönetiminin Şam ve Kuzeydoğu Suriye'deki özerk yönetim arasında görüşmeler başlattığı ileri sürüldü. Çatışmaların devam etmesinin bölgede tehlikeli gerilimleri tetikleyeceği ve bölgesel bir savaşa yol açabileceği belirtildi.

BARAJ OPERASYONLARDAN UZAK TUTULACAKTI

ABD’nin girişimleri sonrası Tişrin Barajı’nın kontrolü yakın zamanda merkezi Colani yönetimine bırakılacaktı.

Mazlum Abdi, Şam hükümetiyle devam eden görüşmelerde Tişrin Barajı'nın her türlü askeri operasyondan uzak tutulması konusunda anlaşmaya varıldığını açıklamıştı. Abdi, açıklamasında, Tişrin Barajı'nın tamamen siviller tarafından yönetileceği ve Suriye ulusal hizmet kurumu olarak normal statüsüne döneceğini belirtmişti.

Abdi açıklamasının devamında, “Her iki taraf da diyaloğu engelleme veya anlaşmazlık yaratma girişimlerini önleme konusunda kararlıdır. Ülke savaştan uzak yeni bir aşamaya giriyor ve geçiş hükümeti ile müzakereler olumlu bir şekilde ilerliyor. Bu, uzun zamandır beklenen Suriye'nin kuzeyinde istikrarın önünü açabilecek bir adım olabilir" demişti.

Kaynak: T24