Özel entegratör, mükelleflerin e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-Defter, e-İrsaliye ve e-Serbest Meslek Makbuzu yani e-dönüşüm süreçlerini kullanma yöntemlerinden biridir. Özel entegratör yönteminde değişim yaparak birden fazla özel entegratör ile çalışmak mümkündür. Peki, e-Fatura sisteminde entegratör değişikliği nasıl yapılır?

Özel entegratörler, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yetkilendirilmiş firmalardır. Özel entegratörler e-dönüşüm sürecinde gerekli kurulum işlemlerinin ve akabinde kullanım işlemlerinin gerçekleştirilmesinde mükelleflere yardımcı olurlar. Özel entegratör en kolay ve avantajlı e-dönüşüm geçiş yöntemidir. Özel entegratör ile çalışmak, sistem ve personel için yatırım gerektirmemesi sayesinde maliyet ve zaman avantajı sağlar. GİB Portalına göre fatura sayısı bakımından kısıtlama söz konusu değildir. e-Fatura arşivi oluşturmak mümkündür. GİB’e direkt bağlanmak da zaman kazandırır. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alan özel entegratörlerin listesi özel entegratörlük yapma yetkisi bulunan firmaların isimlerini ve iletişim bilgilerini içerir. Bu listede bulunmayan firmalar özel entegratörlük yapamaz. Entegratör seçimi yaparken ilerleyen süreçlerde mağdur olmamak için bu listeyi kontrol etmelisiniz. Özel entegratörle çalışmak pratiklik ve kolaylık sağlaması bakımından avantajlıdır. Ancak bu avantajları sağlayabilmek için entegratör seçiminde şunlara dikkat etmelisiniz:
  • Entegratörün yedi gün yirmi dört saat çalışır durumda olması ve destek hattının çok yoğun olmaması,
  • Kriz yönetimi planının olması,
  • Saklama hizmeti verebilmesi,
  • Gerekli tüm izinleri almış olması,
  • Sunduğu portalın ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) uygulamasıyla entegre olabilmesi, mobil ile uyumlu olması ve kolay kullanılabilmesi

Entegratör değişikliği nasıl yapılır?

Özel entegratör değişikliği iki aşamada gerçekleşir: Yeni entegratör firma ile anlaşmak ve eski entegratör firma ile anlaşmayı sonlandırmak. Entegratörünüzü değiştirmek isterseniz belirlediğiniz yeni özel entegratörle iletişime geçin. Yeni entegratörün ilettiği aktivasyon linki ile e sistemi aktifleştirin. Sonrasında tek yapmanız gereken eski özel entegratörünüzle iletişime geçip çıkış işlemlerinizin yapılması için talepte bulunmak. e-Dönüşüm yöntemleri arasında geçiş Entegratör değişikliği yapabildiğiniz gibi yöntemler arasında da geçiş yapabilirsiniz.
  • GİB Portal yönteminden özel entegrasyon yöntemine geçiş için bir özel entegratör ile anlaşın. Sonraki süreci entegratör yönetecektir ve bu süreçte GİB Portal hesabı otomatik olarak kapatılacaktır.
  • GİB Portal yönteminden entegrasyon yöntemine geçiş için; test tanım formu ve BİS raporunu yükleyip entegrasyon testlerini tamamlayın ve sonucu efatura@gelirler.gov.tr adresine gönderin.
  • Entegrasyon yönteminden özel entegrasyon yöntemine geçiş için; özel entegratör ile anlaşmanız yeterlidir. Aktivasyon işleminin ardından entegrasyon hesabınız otomatik olarak kapatılacaktır.
  • Entegrasyon yönteminden GİB Portal yöntemine geçiş için; Gelir İdaresi Başkanlığı’na kaşeli ve imzalı dilekçeyle başvurun. Entegrasyon sistemine tekrar geçmek için ise entegrasyon testlerini tekrarlamanız gerekecektir.
  • Özel entegrasyon yönteminden GİB Portal yöntemine geçiş için; özel entegratörünüz ile iletişime geçin ve hesabınızı kapatması talebinde bulunun.
  • Özel entegrasyon yönteminden entegrasyon yöntemine geçiş için; test tanım formu ve BİS raporunu yükleyip testleri tamamlayın ve sonucu efatura@gelirler.gov.tr adresine gönderin. GİB Portal otomatik olarak açılacağı için testlerin tamamlanmasından hemen sonra özel entegratörün hesabı kapatması gerekir.
Özel entegrasyon ile çalışmaya başlamak ve diğer yöntemlerden özel entegrasyon yöntemine geçiş yapmak son derece kolaydır. eLogo e-Çözümler, Logo harici ERP yazılımlarıyla tam entegre çalışabilmektedir. eLogo e-Fatura çözümü, sınırsız sayıda kullanıcının yetkilendirilmesine izin vermektedir.
Muhabir: Alp Yanardağ