Trump'tan dikkat çeken İsrail çıkışı: Batı Şeria'yı ilhak ederlerse bizi kaybederler
Trump'tan dikkat çeken İsrail çıkışı: Batı Şeria'yı ilhak ederlerse bizi kaybederler
İçeriği Görüntüle

Avrupa’daki milyonlarca gencin farklı ülkelerde eğitim görmesini sağlayan Erasmus programının mimarı, İtalyan akademisyen Sofia Corradi, 91 yaşında Roma’da yaşamını yitirdi.

Roma Tre Üniversitesi Eğitim Bilimleri Profesörü olan Corradi, Avrupa’da gençlik ve akademik değişim programlarının öncüsü olarak tanınıyordu. “Erasmus’un Annesi” olarak anılan Corradi, Avrupa Birliği’nin en başarılı projelerinden birine ilham vermişti.

İtalyan basınına göre ailesi, Corradi’yi “bitmek bilmeyen enerjisi, entelektüel merakı ve cömertliğiyle tanınan bir kadın” olarak tanımladı.

Corradi, genç yaşta kazandığı Fulbright bursu ile New York’taki Columbia Üniversitesi’nde hukuk alanında yüksek lisans yaptı. Ancak İtalya’ya döndüğünde, Amerikan diplomasının ülkesi tarafından tanınmaması büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Bu deneyim, ona Avrupa öğrencileri için uluslararası değişim imkânı yaratma fikrini verdi.

Bu fikir, 1987 yılında Avrupa Birliği tarafından hayata geçirilen Erasmus programına dönüştü.

16 MİLYONDAN FAZLA ÖĞRENCİ FAYDALANDI

Erasmus’un resmi verilerine göre, programın başlamasından bu yana yaklaşık 16 milyon öğrenci yurt dışında eğitim alma fırsatı buldu. Avrupa genelinde yüzlerce üniversite arasında iş birliği ve kültürel etkileşimi güçlendiren program, Corradi’nin vizyonuyla nesiller arası bir köprü kurdu.

Roma doğumlu Corradi, kariyeri boyunca BM İnsan Hakları Komitesi, Lahey Uluslararası Hukuk Akademisi ve London School of Economics (LSE) adına eğitim hakkı üzerine çalışmalar yürüttü.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Corradi’nin “farklı kültürleri keşfetmeye ve öğrenmeye teşvik eden milyonlarca gence ilham kaynağı olduğunu” belirtti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda, “Milyonlarca öğrenci, hayatlarının bir bölümünü ona borçlu” ifadelerini kullandı.

Kaynak: NTV