HER 20 BİN YUMURTADAN BİRİ BAKTERİ TAŞIYOR

Salmonella bulaşmış yumurtalarla ilgili son verileri bulmak zordur. 2000'den beri yaygın olarak atıfta bulunulan bir çalışma , her 20.000 yumurtadan birinin bakteriyi taşıdığını ileri sürmüştür. Bu çok fazla gibi görünmeyebilir, ancak Amerikalıların ne kadar yumurta yediği göz önüne alındığında - 2023'te kişi başına ortalama yaklaşık 250 - bu risk artabilir.

SALMONELLA NELERE NEDEN OLUR?

Salmonella ateş, mide krampları, ishal, kusma ve nadir durumlarda uzun süreli eklem ağrısına neden olabilir.

DİKKAT ÇEKEN ÖLÜM ORANI

Ve çoğu kendi kendine veya antibiyotiklerle iyileşirken, salmonellalı yaklaşık 26.500 kişi her yıl hastaneye kaldırılıyor ve yaklaşık 420 kişi enfeksiyonlarından ölüyor. Salmonella özellikle yaşlılar, küçük çocuklar ve hamile veya bağışıklık sistemi zayıf olanlar için tehlikelidir. Dr. Leong, halk sağlığı yetkililerinin antibiyotik dirençli salmonella suşları konusunda giderek daha fazla endişelendiğini söyledi.

UZMANINDAN UYARI

Kuzey Dakota Eyalet Üniversitesi'nde gıda ve beslenme uzmanı ve profesör olan Julie Garden-Robinson, tabağınıza gelen her yumurtanın salmonella bakterisi açısından test edilmemesi nedeniyle belirli bir yumurtanın salmonella taşıma olasılığının kesin olarak belirlenmesinin zor olduğunu söyledi.

YUMURTA KABUKLARINDA BAKTERİ BIRAKABİLİR

Tavuklar yumurtlar ve dışkılarını tek bir açıklıktan geçirirler, bu da yumurta kabuklarında bakteri bırakabilir. Federal hükümet, 3.000 veya daha fazla yumurta tavuğu olan çoğu satıcının yumurtaları satmadan önce dışını dezenfekte etmesini gerektirir. Bu, salmonella'nın yumurta kabuğuna bulaşma riskini azaltır ancak tamamen ortadan kaldırmaz. Daha küçük çiftlikler ve yumurtalarını doğrudan tüketicilere satan çiftlikler, eyalet ve yerel gereklilikleri takip edebilmelerine rağmen federal yıkama kurallarına uymak zorunda değildir.

DEZENFEKTE EDİLMİŞ YUMURTALARDA BİLE RİSK VAR

Ancak Dr. Garden-Robinson, dezenfekte edilmiş yumurtaların bile salmonella taşıyabileceğini, çünkü bakterilerin yumurta sarısına ve beyazına da girebileceğini söyledi. Dr. Wu, yumurtayla ilişkili salmonella enfeksiyonlarının çoğunun yumurtanın içindeki veya yüzeyindeki bakterilerden kaynaklandığını gösteren bir veri olmadığını söyledi.

KUŞ GRİBİ DAHA AZ ENDİŞE VERİCİ

Kuş gribi ise daha az endişe verici. Son zamanlarda yaşanan kuş gribi salgını milyonlarca tavuğun ölümüne ve yumurta fiyatlarının fırlamasına neden olsa da uzmanlar, şu anki kanıtların virüsün yediğiniz yumurtada bulunmasının pek olası olmadığını gösterdiğini söylüyor.

YUMURTA KATILAŞANA KADAR PİŞİRİLMELİ

Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'de bulaşıcı hastalıklar ve aşı bilimi alanında emekli profesör olan Dr. John Swartzberg, bunun temel nedeninin enfekte tavukların yumurtlamadan önce kuş gribinden ölmesi olduğunu söyledi. Ancak virüs yumurta kartonunuza bulaşmışsa, yumurtayı hem beyazı hem de sarısı katılaşana kadar pişirmek onu öldürecektir.

İŞTE RİSKİ AZALTMANIN YOLLARI

Riskinizi azaltmanın yolları var. Eğer akışkan yumurta sarısını çok seviyorsanız ve ondan tamamen vazgeçemiyorsanız, sağlığınıza ve kendi risk toleransınıza bağlı olarak ara sıra tüketmenizde bir sakınca olmayabilir. Dr. Garden-Robinson, "Az pişmiş yumurta yediğinizde her seferinde hastalanmayacaksınız" dedi.

YUMURTA SARILARINI UFALANANA KADAR PİŞİRMENİZE GEREK YOK

Ve salmonella riskinizi azaltmak için yumurta sarılarını ufalanana kadar pişirmenize gerek yok. Connecticut Üniversitesi'nde gıda güvenliği uzmanı olan Dr. Indu Upadhyaya, reçel kıvamında veya muhallebi kıvamında hafif katılaşmış yumurta sarılarının akışkan yumurta sarılarından daha az riskli olduğunu söyledi.

UZMANLARDAN DİKKAT ÇEKEN UYARILAR

Kendinizi daha fazla korumak için uzmanlar birkaç öneri daha paylaştı:

Pastörize yumurtaları düşünün. Bunlar patojenleri öldürmek için ısıyla işlenmiştir. Bunlar ya kaplarda sıvı olarak ya da pastörize olarak etiketlenen bütün yumurtalar olarak satılır.

Güvenli hijyen uygulayın. Çiğ yumurtaları her ellediğinizde ellerinizi, bıçaklarınızı, kesme tahtalarınızı ve tezgahınızı yıkadığınızdan emin olun.

Yumurtalarınızı serin tutun. Salmonella oda sıcaklığında çoğalabilir, bu nedenle yumurtalarınızı doğrudan buzdolabına koyun.

Çatlak olup olmadığını kontrol edin. Çatlak küçük olsa bile, salmonella kabuğundan içeri girebileceği için yumurtayı atmak en iyisidir.

Yıkamayı atlayın. Yumurtalarınızı evde yıkamak ek koruma sağlıyormuş gibi görünse de, gıda güvenliği uzmanları buna karşı tavsiyede bulunuyor . Su sıcaklığı tam olarak doğru değilse, yumurtanın büzülmesine ve yüzeyindeki bakterilerin gözenekleri aracılığıyla yumurtaya çekilmesine neden olabilir.

Taze tutun. Yumurtalar bozuldukça, gıda kaynaklı hastalık riski artar. Yumurtaları satın aldığınız günden itibaren üç ila beş hafta buzdolabında saklayabilirsiniz. Ondan sonra, onları atma zamanı gelir.