Matcha, vücudu hücre hasarından koruyan ve kronik hastalık riskini azaltan antioksidanlar açısından zengin. Güney Kore'nin başkenti Seul'deki Konkuk Üniversitesi'nden bilim insanlarının yayımladığı bir araştırmaya göre, matcha normal yeşil çaya göre 10 kat daha fazla antioksidan içeriyor.
Yeşil çay ve matcha yakından ilişkili. Yeşil çay, yüksek antioksidan içeriği sayesinde kilo kaybına yardımcı oluyor. Araştırmalar yeşil çayın metabolizmayı hızlandırdığını ve yağ yakımını artırdığını gösteriyor. Bunda kafein oranının yüksek olmasının etkisi büyük.
Bir matcha latte porsiyonu (bir çay kaşığı matcha tozu) yaklaşık 38-176 mg kafein içeriyor. Bu, bir fincan kahveye kıyasla daha az kafein anlamına geliyor. Ancak Galati, matchanın içeriğindeki L-theanine sayesinde kahveye kıyasla daha "sakinleştirici bir etkisi" olduğunu söylüyor. Galati, "Matchadaki amino asit sinir sistemi için faydalı olabilir; stres azaltma, anksiyete hafifletme ve uykusuzluğu azaltma gibi etkileri olabilir," diyor.
Bazı çalışmalar matchadaki antioksidanlar, klorofil, kafein ve L-theanine gibi bileşenlerin beyin fonksiyonlarını iyileştirdiğini gösteriyor.
Kafein merkezi sinir sistemi üzerinde etkili olup beynin metabolizmasını artırıyor, uyanıklık veriyor ve hafızayı güçlendiriyor. Japonya'daki Shizuoka Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, matchanın bilişsel faydaları olabileceğini öne sürüyor. Ulusal Tıp Kütüphanesi'nde yayımlanan çalışmada, yaşları ileri iki erkek ve on kadından oluşan 12 katılımcı, iki ay boyunca günde iki gram yeşil çay tozu tüketti. Bulgular, beyin fonksiyonlarında iyileşme belirtileri gösterdi.