Haber

Fayın tam ortadan kırıldığı İstanbul depremiyle ilgili Kandilli’den ilk rapor

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE), İstanbul'da meydana gelen ve İstanbul'daki fayı tam ortadan kıran depremler kapsamında ön değerlendirme raporu yayımladı.

Fayın tam ortadan kırıldığı İstanbul depremiyle ilgili Kandilli’den ilk rapor
Marmara Denizi'nde en büyüğü 6,2 şiddetinde çok sayıda deprem meydana geldi. Artçıların en büyüğü 5,9 şiddetinde yaşandı. Sarsıntılar, İstanbul'un yanı sıra İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Ankara ve Uşak'tan da hissedildi. Depremin ardından Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) ön raporunu yayımladı.

Marmara Denizi'nde en büyüğü 6,2 şiddetinde çok sayıda deprem meydana geldi. Artçıların en büyüğü 5,9 şiddetinde yaşandı. Sarsıntılar, İstanbul'un yanı sıra İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Ankara ve Uşak'tan da hissedildi. Depremin ardından Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) ön raporunu yayımladı.

1. Deprem Bilgileri
23 Nisan 2025 tarihinde Silivri Açıkları-İstanbul (Marmara Denizi) (40.8327 K 28.2267 D) merkez
üssünde yerel saat ile 12:49'da aletsel büyüklüğü ML 6.1 - Mw 6.1 olan şiddetli bir deprem meydana
gelmiştir. Depremin odak derinliği 15.2 km olup sığ odaklı bir depremdir.
İlgili depremi takiben 6. dakikada tsunami uyarı mesajlarımız ülkemizde AFAD'a, bölgemizde de
sistemimize üye olan ülkelerin ilgili merkezlerine iletilmiştir. Gözlemlerle tsunami uyarısı aletsel
olarak teyit edilmiştir. Bu uyarı 16:53 itibarı ile tsunami tehlikesinin geçmiş olduğuna dair mesaj ile
sonlandırılmıştır.tırma Enstitüsü (KRDAE), İstanbul'da meydana gelen depremler kapsamında ön değerlendirme raporu yayımladı. Rapora göre; Silivri Açıkları-Istanbul (Marmara Denizi) merkez üssünde yerel saat ile 12:49'da büyüklüğü ML 6.1 - Mw 6.0 olan şiddetli bir deprem meydana geldi ve depremin odak derinliği 13.1 km olup sığ odaklı gerçekleşti.

1. Deprem Bilgileri 23 Nisan 2025 tarihinde Silivri Açıkları-İstanbul (Marmara Denizi) (40.8327 K 28.2267 D) merkez üssünde yerel saat ile 12:49'da aletsel büyüklüğü ML 6.1 - Mw 6.1 olan şiddetli bir deprem meydana gelmiştir. Depremin odak derinliği 15.2 km olup sığ odaklı bir depremdir. İlgili depremi takiben 6. dakikada tsunami uyarı mesajlarımız ülkemizde AFAD'a, bölgemizde de sistemimize üye olan ülkelerin ilgili merkezlerine iletilmiştir. Gözlemlerle tsunami uyarısı aletsel olarak teyit edilmiştir. Bu uyarı 16:53 itibarı ile tsunami tehlikesinin geçmiş olduğuna dair mesaj ile sonlandırılmıştır.tırma Enstitüsü (KRDAE), İstanbul'da meydana gelen depremler kapsamında ön değerlendirme raporu yayımladı. Rapora göre; Silivri Açıkları-Istanbul (Marmara Denizi) merkez üssünde yerel saat ile 12:49'da büyüklüğü ML 6.1 - Mw 6.0 olan şiddetli bir deprem meydana geldi ve depremin odak derinliği 13.1 km olup sığ odaklı gerçekleşti.

2. Depremin Şiddet Dağılımı Depremin şiddeti, bir depremin yüzeyde yarattığı hasarın ve insanların hissettiği sarsıntının derecesini ifade eder. Deprem sonrası hazırlanan tahmini şiddet haritası depremin merkezinde şiddet değerinin Io= VIII olduğunu göstermektedir.

3. Bölgenin Tektoniği, Depremselliği ve Deprem Tehlikesi İstanbul ili Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun batı uzantısında Marmara Denizi içerisinden geçen ana kollarının etkisi altındadır. Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun ana kuzey kolu İzmit Körfezi’ne kadar uzanıp Marmara çukurlarından geçerek Ganos Fayı’na ve oradan Ege Denizi’ne ulaşmaktadır. Güney kolu ise İznik Gölü’nün güneyinden geçerek Gemlik Körfezi’ne oradan da Güney Marmara’ya ulaşmaktadır. Tarihsel dönemde (M.Ö. 1800-M.S. 1900; Soysal ve diğ., 1981) bölgede özellikle İstanbul’un güneyinde Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun ana kolları üzerinde şiddet değeri Io=IX-X aralığında olan hasar yapıcı depremler meydana gelmiştir. Aletsel dönemde (M.S. 1900-2025; büyüklüğü M≥4.0 KRDAE Deprem Kataloğu) İstanbul’un güneyinde Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun ana kolları üzerinde büyüklükleri M=7.0-7.9 aralığında hasar yapıcı depremler meydana gelmiştir. İl merkezine en yakın deprem 30 km. uzaklıkta olan 1963 Adalar-İstanbul depremidir.

4. Odak Mekanizması Çözümü İlgili depremin odak mekanizma çözümü, bölgesel moment tensör ters çözüm yöntemi ile hesaplanmıştır. Bu deprem doğrultu atımlı fay türünde bir faylanma ile meydana gelmiştir. Deprem odak mekanizması haritası. Kırmızı renkle gösterilen mekanizma, ilgili depremin hızlı odak mekanizması çözümünü belirtmektedir. Siyah renkle gösterilen mekanizmalar ise GCMT kataloğundan alınmış, bölgede daha önce meydana gelmiş depremleri göstermektedir.

5. Tsunami Uyarısı Merkezimiz (KRDAE-BDTİM) tarafından yapılan değerlendirmelerde, 23 Nisan 2025 tarihinde Silivri Açıkları-İstanbul (Marmara Denizi) (40.8508 K 28.2330 D) merkez üssünde yerel saat ile 12:49'da meydana gelen depremin bir tsunamiye neden olabileceği belirlenmiştir. İlgili depremi takiben 6. dakikada (12:55 TSİ) tsunami uyarı mesajlarımız ülkemizde AFAD'a, bölgemizde de sistemimize üye olan ülkelerin ilgili merkezlerine iletilmiştir. İstanbul Silivri istasyonunda 3 cm, Tekirdağ Marmara Ereğlisi istasyonunda 2 cm, Balıkesir Erdek istasyonunda 6 cm, Yalova Esenköy istasyonunda 4 cm, Tekirdağ Şarköy’de 5 cm deniz seviyesi değişikliği gözlenmiştir. Bu gözlemlerle tsunami uyarısı aletsel olarak teyit edilmiştir. Tsunami uyarısı 16:53 itibarı ile tsunami tehlikesinin geçmiş olduğuna dair son mesaj aynı şekilde tüm alıcılarımıza iletilmiş bulunmaktadır.