Haber

Makarna ve pilav artıkları daha sağlıklı olabilir! İşte nedeni

Bir yiyeceğin sağlık özelliklerini yalnızca pişirerek ve soğutarak değiştirebileceğiniz fikri kulağa gerçek olamayacak kadar iyi gelebilir. Ancak King's College London'da bağırsak fizyoloğu olan Balazs Bajka gibi uzmanlara göre bunda bir gerçeklik payı var.

New York Times gazetesinde yayımlanan araştırmaya göre, nişastalı yiyecekleri soğutmak, sağlığınıza fayda sağlayabilecek bazı yapı değişikliklerine neden olabilir, diyor Dr. Bajka. İşte bildiklerimiz.

Biraz makarna veya beyaz pirinç pişirin ve bir gece buzdolabında soğumaya bırakın. Ertesi gün, yiyeceklerdeki doğal nişastaların bir kısmı, daha düşük kan şekeri, daha iyi bağırsak sağlığı ve belirli kanser türlerinin riskinin azalması gibi bir dizi sağlık faydasıyla ilişkilendirilen dirençli nişastalar adı verilen daha sağlıklı versiyonlara dönüşecektir.

DİRENÇLİ NİŞASTA NEDİR? Dirençli nişasta, tam tahıllar, fasulye, kuruyemiş, tohum, yeşil muz ve muz gibi birçok bitkisel gıdada doğal olarak bulunan bir lif türüdür. Ancak pirinç, makarna ve patates gibi çoğunlukla normal nişasta içeren diğer gıdalarda da pişirildikten ve soğutulduktan sonra artırılabilir. Dr. Bajka, pişirme ve soğutmanın yiyeceklerin nişasta moleküllerinin sıkıca bir araya gelmesine neden olduğunu ve sindirimini daha zor hale getirdiğini söyledi. Bu olduğunda, nişastanın bir kısmı "dirençli" hale gelir, yani şeker molekülleri normalde olduğu kadar kolay parçalanmaz ve kan dolaşımınıza emilmez. Ertesi gün tekrar ısıttığınızda bile soğutma sırasında oluşan dirençli nişastanın büyük kısmının kalacağını sözlerine ekledi.

DİRENÇLİ NİŞASTANIN SAĞLIĞA FAYDALARI Florida'da diyabet hastalarıyla çalışan diyetisyen Kimberley Rose-Francis, dirençli nişastaların kolay sindirilmemesi nedeniyle kan şekerinizi normal nişasta kadar yükseltmediğini söylüyor. Bunun yerine, dirençli nişasta bağırsaklarınızda devam eder ve burada bağırsaklarınızdaki iyi mikropları besleyebilir , dedi Dr. Bajka. Bu, onların gelişmesine ve daha düşük kolesterol ve iltihap ve genel olarak daha iyi bağırsak sağlığı ile bağlantılı olan yararlı moleküller üretmesine yardımcı olur. Boston'daki Dana-Farber Kanser Enstitüsü'nde diyetisyen olan Annette M. Goldberg, dirençli nişastaların bazı kanser türlerinin riskini azaltmada rol oynayabileceğine dair bazı kanıtlar bulunduğunu, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Lynch Sendromu (çeşitli kanser türlerine yakalanma riskini artıran genetik bir rahatsızlık) hastası 900'den fazla kişiyle yapılan son bir deneyde , araştırmacılar katılımcıları iki gruba ayırdı: Bir gruba dört yıla kadar her gün 30 gram dirençli nişasta takviyesi verildi, diğer gruba ise plasebo verildi. Araştırmacılar, 20 yıla kadar sonra katılımcıların kolorektal kanser riskinde bir değişiklik olmamasına rağmen, dirençli nişasta takviyeleri alanların, özellikle mide veya pankreas gibi üst gastrointestinal sistem kanserleri olmak üzere, diğer kanser türlerine yakalanma olasılığının plasebo alanlara göre yarı yarıya daha az olduğunu buldular. (Deneyde kullanılan takviyeler, nişasta bileşenleri üreten bir şirket tarafından sağlandı, ancak şirket çalışmanın tasarımı veya analiziyle ilgilenmedi.)

LİF İÇERİĞİ ARTIYOR Texas Woman's Üniversitesi'nde beslenme ve gıda bilimleri alanında doçent olan Mindy Patterson, nişastalı bir gıdayı pişirip soğuttuğunuzda, aynı zamanda lif içeriğini de artırmış oluyorsunuz diyor. Dr. Patterson, "Lif, kalp hastalığı, Tip 2 diyabet ve bazı kanser türlerinin riskinin azalması da dahil olmak üzere bir dizi sağlık faydasıyla ilişkilendirilmiştir . Ve dirençli nişasta olarak tüketildiğinde, gaz veya şişkinlik gibi hoş olmayan etkilere neden olma olasılığı diğer lif türlerine göre daha düşük görünüyor" dedi. İyi lif kaynakları arasında tam tahıllar, meyveler, sebzeler ve baklagiller bulunacağını vurgulayan Dr. Patterson, çoğu insanın, dirençli nişasta formunda olsun veya olmasın, daha fazla lif tüketmekten fayda göreceğini söyledi. Dr. Patterson, fasulye, arpa, yeşil muz ve yulaf gibi doğal olarak dirençli nişasta içeren yiyecekleri yemenin yanı sıra, makarna, patates ve pirinç gibi yiyeceklerdeki dirençli nişasta seviyelerini pişirerek ve soğutarak artırabileceğinizi söyledi. Bu tekniğin özellikle Tip 2 diyabet veya pre-diyabet hastaları için faydalı olabileceğini belirtti.