Haber

Meğer yıllardır yanlış tüketiyormuşuz! Ton balığı hakkındaki bu gerçeği kimse bilmiyor

“Ton balığı” denildiğinde hemen hemen herkesin aklına ilk olarak konserveler gelir. Peki, bu gıda gerçekten bir balık türüne mi ait yoksa birden fazla balık türünden mi oluşuyor? Cevabı sizi çok şaşırtacak…

Sabah’ta yer alan habere göre; ton balığı, İngilizce'de 'tuna fish' olarak geçer. Türkçe'de ise bilimsel adıyla ‘orkinos’ denir. Yani 'ton balığı' aslında bir tür değil, birkaç farklı orkinos türünün halk arasındaki genel adıdır.

Tüketilen birkaç ton balığı türü bulunur. Bazıları diğerlerinden daha zengin içeriğe sahip, bazıları da tat diğerlerinden daha farklı olarak sıralanabilir.

İŞTE TON BALIĞI DİYE YEDİĞİMİZ BALIK TÜRLERİ Skipjack Tuna ( Yazılı Orkinos) Uzunlukları 50-100 santimetre, ağırlıkları da 15 kilogram olan bu balık türü, en yaygın ton balığıdır. Türkiye'de marketlerde satılan konserve ton balıklarının büyük bir çoğunluğu bu balık türünden oluşur.

Albacore Tuna (Uzunkanat Orkinos) Boyu 140 santimetre ve ağırlığı 60 kiloya kadar varabilen bu balık türü, diğerlerinden daha büyük ve etli olması nedeniyle "beyaz etli ton balığı” olarak bilinir. Akdeniz'de sıklıkla avlanan bu balığın et rengi açıktır ve tadı diğerlerinden daha lezzetlidir.

Yellowfin Tuna (Sarıkanatlı Orkinos) 240 santimetre uzunluğa ve 200 kilo ağırlığa ulaşabilen bu balık, genellikle fileto veya steak olarak tüketilir ancak nadiren de olsa konserve yapılır.

Bigeye Tuna (Kocagözlü Tuna) 200-230 santimetre uzunluk ve 200 kilogramlık bir ağırlığa ulaşan bu balık derin sularda yaşar, bu nedenle iri gözlere sahiptir. Akdeniz sularında pek yüzmeyen bu balığın eti yağlı, lezzetli de oldukça yerindedir. Özellikle Japon mutfağında çiğ olarak, batı mutfağında ise ızgaralarda tercih edilir.

Bluefin Tuna (Mavi Yüzgeçli Orkinos) Ton balıklarının aristokratı olan bu balık, oltayla ton balığı avlama programlarının en sevilen konuklarındandır. 3 metre boya ve yarım ton ağırlığa sahip olan bu balığın eti son derece yağlı ve aromatiktir.