New York Times, 11 uyku uzmanından en sık duydukları yanlış bilgileri açıklamalarını istedi. Ve ortaya doğru bilinen bu yanlış bilgiler ortaya çıktı.

1- Vücudunuzu daha az uykuya ihtiyaç duyacak şekilde eğitemezsiniz.

Uzun süreli uyku yoksunluğu yaşadıysanız, vücudunuzun sonunda buna uyum sağladığını hissetmiş olabilirsiniz.
Northwestern Medicine Lake Forest Hastanesi'nde nörolog olan Dr. Ian Katznelson, kafein içmek veya gece geç saatlerdeki aktiviteleri atlamak gibi daha az uykuyla başa çıkmanın yollarını bulabileceğinizi söylüyor. Ancak bu, kötüleşen hafıza , ruh hali değişimleri ve azalan yaratıcılık gibi az dinlenmenin olumsuz etkilerinden gerçekten kaçınacağınız anlamına gelmiyor.

2- Daha fazla uyumak her zaman daha iyi değildir.

Uzmanlar, kalitesiz ve kısa uykunun sağlığa iyi gelmediğini, ancak aşırı uyumanın da sağlık sorunlarına yol açabileceğini söylüyor. Yaklaşık 500.000 katılımcının verilerini içeren 2023 tarihli bir çalışma, günde dokuz saatten fazla uyuyan yetişkinlerin solunum yolu hastalığından ölme olasılığının yüzde 35 daha fazla olduğunu buldu. Ve 2021 tarihli bir inceleme , uzun süre uyuyanların günde yedi ila sekiz saat uyuyanlara kıyasla Tip 2 diyabet geliştirme riskinin daha yüksek olduğunu buldu. Ancak Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi yönetim kurulunda görev alan Dr. Fariha Abbasi-Feinberg, aşırı uyumanın sağlık sorunlarına yol açıp açmadığı ya da uzun süre uyumanın altta yatan sağlık sorunlarının bir belirtisi olup olmadığının henüz net olmadığını söyledi.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne göre yetişkinler genellikle gecede yedi ila dokuz saat uyumayı hedeflemelidir.

3- Hafta sonu kaybettiğiniz uykuyu telafi edemezsiniz.

Cumartesi sabahı yaklaşık 30 dakika uyumak genellikle endişe edilecek bir durum değildir, diyor uzmanlar. Ancak her hafta sonu saatlerce uyuyorsanız, bunun hafta boyunca yeterince dinlenemediğinizin bir işareti olması muhtemel. Örneğin, yedi saat uykuyla yetiniyorsanız ancak Pazartesi'den Cuma'ya kadar yalnızca altı saat uyuyabiliyorsanız, Cumartesi geldiğinde neredeyse bir gecenin tamamını kaçırmış oluyorsunuz.
Yedi saatlik uykunuzu alabilmek ve haftanın borcunu tamamen ödeyebilmek için, sadece bir gecede 12 saat uyumanız gerekir. Bu, çoğu insan için lojistik olarak mümkün değildir. Ancak bunu başarsanız bile, uzmanlar, ertesi gece daha az yorgun hissedeceğiniz için muhtemelen başka bir uyku borcu döngüsüne yakalanacağınızı söylüyor. Bunun yerine, giderek daha erken uyuyarak hafta boyunca daha fazla uyku dağıtmayı düşünün.

4- Gece uyanmak her zaman kötü uykunun bir işareti değildir.

Sabah saat 3'te tuvalete gitmek için kalkmak rahatsız edici gelebilir, ancak uzmanlar bunun mutlaka endişelenecek bir sebep olmadığını söylüyor. Vücudunuz gece boyunca çeşitli uyku evrelerinden geçer ve bazen bu değişimler kısa süreli uyanmalara neden olur.
Dr. Goldschmied, birçok insanın "başınızı yastığa koyup anında uykuya dalmanız ve gecenin geri kalanında uyanmamanız gerektiğine" inandığını söylüyor ve ekliyor: 'Bu uyku değil. Bu bir koma.'"
Ancak tekrar uykuya dalmanız 15 veya 20 dakikadan fazla sürüyorsa yataktan çıkın. Sakinleştirici bir kitap okumak veya meditasyon yapmak gibi rahatlatıcı bir şey yapın. Sadece tekrar uykulu hissettiğinizde yatağa dönün.

5- Uyuşukluk her zaman endişe verici değildir.

Uzun bir şekerlemeden veya derin uykudan sonra sersemlemiş ve yönünüzü kaybetmiş bir şekilde uyanabilirsiniz. Bu, performansınızı geçici olarak kötüleştirebilir veya sizi kötü bir ruh haline sokabilir, ancak biraz sersemlik normal olabilir. Uzmanlar buna uyku eylemsizliği diyor .
Cincinnati Üniversitesi'ndeki uyku bozuklukları merkezlerinin direktörü Dr. Ann Romaker, "Uyku eylemsizliği 30 dakikadan iki saate kadar sürebilir. Uyku eksikliğiniz varsa, bu hissi daha uzun süre yaşayabilirsiniz. Uyku yardımcıları ve antihistaminikler ve sakinleştiriciler gibi sizi yorgun hissettiren bazı ilaçlar da uyku eylemsizliğini şiddetlendirebilir ve akşamdan kalma etkisi yaratabilir" diyor.
Uzmanlar, hissi yönetmek için mümkünse sabahları dışarıda kısa bir yürüyüş yapmayı önerdi: Güneş ışığı, vücudun uyanma zamanının geldiğine dair doğal bir işarettir. Ancak bu sersemlik hissi asla geçmiyorsa veya günlük hayatınızı zorlaştırıyorsa, bir uyku doktoruyla görüşmek gerek.

6- Horlama her zaman zararsız değildir.

Uzmanlar, sık, gürültülü ve rahatsız edici horlamanın genellikle boğaz dokularınız ve dil kaslarınız gevşeyip hava yolunuzu tıkadığında oluşan yaygın bir uyku apnesi türü olan obstrüktif uyku apnesinin bir işareti olduğunu söyledi. Erkekler, menopoz sonrası kadınlar, obez kişiler, sigara içenler, içki içenler ve orta yaşlı ve yaşlı yetişkinler dahil olmak üzere bazı gruplar bu durum için daha yüksek risk altında. Eğer kendinizi, boğuluyor, nefes nefese kalıyor veya horlamanızdan uyanıyorsanız ya da yatağınızı paylaştığınız biri bu davranışları fark ederse, bunların hepsinin bir sağlık uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekiyor. Çünkü bunun altında bir sağlık sorunu olduğu anlamına gelebilir.