'YEMEKLİK YAĞLAR'A DİKKAT ÇEKİLDİ
"Kolon kanserine zemin hazırlıyor" diyerek uyaran bilim insanları, 'yemeklik yağlar'a dikkat çekti.
BU YAĞLARA DİKKAT
Hemen hemen her yemeğin içinde olan ayçiçeği, kanola, mısır ve üzüm çekirdeği gibi tohum yağlarının sağlık üzerindeki olumsuz etkileri uzun süredir biliniyor. Yeni bir araştırmaya göre; bu yağlar kolon kanserine yakalanma riskini artırabiliyor.
80'DEN FAZLA KOLON KANSERİ HASTASININ TÜMÖRLERİ İNCELENDİ
NTV'den Öznur Doğan'ın haberine göre; 80'den fazla kolon kanseri hastasının tümörlerinin incelendiği çalışmada, tohum yağlarının parçalanarak vücutta üretilen biyoaktif lipitlerin seviyelerini yükselttiği görüldü. Bu lipitler, kanser hücrelerinin büyümesini destekleyen iltihabı teşvik etmelerinin yanı sıra bağışıklık sisteminin tümörlerle savaşma yeteneğini de zayıflatıyor.
ARAŞTIRMACILARDAN ÇAĞRI
Araştırmacılar, halkı tohum yağları yerine, omega-3 yağ asitleri içeren zeytinyağı ve avokado yağı gibi alternatif yağları tüketmeye çağırıyor. Ancak Amerika’daki bazı büyük kanser ve kalp hastalıkları kuruluşları, tohum yağı tüketiminin kanser gelişimine katkı sağladığına dair somut bir kanıt bulunmadığını öne sürüyor.
"ABD HALKI BU TÜR YAĞLARLA SİNSİCE ZEHİRLENDİ"
Donald Trump’ın Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na aday gösterdiği Robert F. Kennedy Jr., ABD halkının bu tür yağlarla ‘sinsice zehirlendiğini’ ifade etti. 2010-2030 yılları arasında 20-34 yaş aralığındaki bireylerde, 50 yaş altı erken başlangıçlı kanser tanılarının yüzde 90 oranında arttığının da altı çizildi.
81 TÜMÖR ÖRNEĞİ İNCELENDİ
Geçtiğimiz günlerde Gut dergisinde yayımlanan araştırmada, 30 ila 85 yaş arasındaki kolorektal kanser hastasından alınan 81 tümör örneği incelendi. Çalışmaya katılan hastaların yarısından fazlası üçüncü ya da dördüncü evre kanser hastasıydı. Araştırma ekibi, bu hastaların tümörlerinde biyoaktif lipit seviyelerinin, sağlıklı yağlarla kıyaslandığında önemli derecede yüksek olduğunu buldu.
TOHUM YAĞLARI ÇOKLU DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİ İÇERİR
Tohum yağları, doğal olarak omega-6 ve çoklu doymamış yağ asitleri içerir. Bu asitler, bitki tohumunda karmaşık bir biyokimyasal süreçle biyoaktif lipitlere dönüşür. Tüketildiklerinde, bitki hücresinde sentezlenir. Enzimler, daha sonra bu asitleri eikosanoid adı verilen biyoaktif lipitlere dönüştürür.
DOLAYLI OLARAK KANSERE YOL AÇAR
Kolon kanserinde, biyoaktif lipitlerin varlığı, bu yağların metabolize edildiğini gösterir ve aşırı omega-6 tüketimiyle ilişkilendirilen iltihaplanmayı artırır. Bu iltihap, kolondaki hücrelerin sürekli bölünmesini ve yenilenmesini teşvik ederek, mutasyonların artmasına ve dolaylı olarak kansere yol açar. Ayrıca, kronik inflamasyon bağışıklık sisteminin anormal hücreleri yok etme yeteneğini de engeller.
KOLON KANSERİNİN BELİRTİLERİ
Genel olarak yaşlıları tehdit eden kolon kanseri, son yıllarda gençler arasında da büyük bir artış göstermeye başladı. Kolon kanserinin yaygın belirtileri arasında karın ağrısı, şişkinlik, sürekli bağırsak hareketleri değişiklikleri (örneğin, ishal veya kabızlık), kanlı dışkı, kilo kaybı, yorgunluk ve anemi gibi semptomlar yer alır. Bu belirtiler, genellikle diğer sindirim sorunlarıyla karıştırılabileceği için erken aşamalarda fark edilmeyebilir.
KOLON KANSERİ TEDAVİSİ
Kolon kanseri tedavisi, kanserin evresine bağlı olarak cerrahi müdahale, kemoterapi, radyoterapi ve hedefe yönelik tedaviler içerebilir. Erken evrelerde cerrahi olarak tümörün çıkarılması yaygın bir tedavi yöntemidir ancak ileri evrelerde kemoterapi ve radyoterapi kullanılarak kanserin yayılması engellenebilir. Tedavi süreci kişiye özgü olup, hastalığın yayılma durumu ve genel sağlık durumu göz önünde bulundurularak belirlenir.