TELE1 Haber Merkezi

Ordu’dan acı haber! Boğulma tehlikesi geçiren 3 liseliden biri kurtarılmadı Ordu’dan acı haber! Boğulma tehlikesi geçiren 3 liseliden biri kurtarılmadı

Türkiye'de 2016 yılında yayın hayatına başlayan ve 8 yıl içinde adından bahsettirmeyi başaran internet gazetesi Gazete Duvar, yayın hayatını sonlandırma kararı aldı. Kurumun, çalışanlarına bugün sabah saatlerinde söz konusu kararı tebliğ ettiği öğrenildi. 

Gazeteci Can Bursalı, karara ilişkin paylaşımında "Parçası olmaktan gurur duyduğum muhteşem bir hikayenin sonuna geldik. Elveda Gazete Duvar" ifadelerini kullandı.

Gazeteci Ökkeş Taşkın "Gazete Duvar’ın kapatıldığı ben ve arkadaşlarıma az önce tebliğ edildi. Gazeteciliğe devam…" dedi. 

Gazeteci Osman Çaklı da sosyal medya hesabından "Ne desem bilemiyorum. Çok şey öğrendiğim, çalışmaktan gurur duyduğum, her virgülün, noktanın gazetecilik adına peşine düşen, öylesi hassas gazetecilik yapan bir yerdi. Gazete Duvar'ın bugün itibariyle kapatıldığını öğrendik" paylaşımını yaptı.

TGS'DEN SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİ İDDİASINA YALANLAMA

Gazete Duvar’ın Türkiye Gazeteciler Sendikası ile toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılamadığından patronun haber sitesini kapatma kararı aldığı öne sürüldü. Ancak kısa bir süre sonra Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) bu iddiayı yalanladı. 

TGS'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Sendikamızın 6 yıldır örgütlü olduğu ve toplu iş sözleşmesi imzaladığı @gazeteduvar, ne yazık ki bugün yayın hayatına son verdi. Nedeni, tüm bağımsız/alternatif medyanın içinde bulunduğu ekonomik açmazdır. #Google'ın art arda yaptığı algoritma değişiklikleri nedeniyle ziyaretçi sayısı ve buna bağlı olarak ilan gelirlerinde yaşanan büyük düşüş Gazete Duvar'ın sürdürülebilirliğini işveren nezdinde ortadan kaldırdı. Bazı sosyal medya hesaplarında yapılan “toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı, o yüzden kapandı” gibi açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır. Sendikayı işyeri kapatan, üyelerini işsiz bırakan bir kurum gibi göstermek, gazetecilerin örgütlülüğüne yapılan bir saldırıdır. Gazete Duvar’daki üyelerimiz başta olmak üzere tüm gazetecilerin hakları için mücadeleye devam edeceğiz."

Disk Basın İş Genel Sekreteri Tolga Balcı ise “Medyanın krizi devam ediyor. Gazete Duvar kapanma kararı aldı. Her şeyden öte patronun öyle bir anda ekonomik gerekçelerle böyle bir şeye adım atması da örgütsüzlüğün yansıması. Gazetecilik güvencesizlikle sınanmıştır da bunları daha önce yaşamış mıdır bilmem” diye bir paylaşım yaptı

Gazete Duvar, bu yayın ilkeleriyle yola çıkmıştı:

"Gazete Duvar yazı işleri ekibi topluma gerçekleri aktarmayı, değişik katmanların sesi olmayı amaç edinmiştir. Bu amaç doğrultusunda kaynağı evrensel gazetecilik ilkeleri olan aşağıdaki ilkeler Gazete Duvar çalışanlarına yol gösterir.

Hiç kimse ırkı, cinsiyeti, sosyal düzeyi ve dini inançları nedeniyle kınanamaz, aşağılanamaz.

Düşünce, vicdan ve ifade özgürlüğünü sınırlayıcı yayın yapılamaz. Yayınlarda değişik kesimlerin hassasiyetleri göz önüne alınır.

Kamusal bir görev olan gazetecilik, ahlaka aykırı özel amaç ve çıkarlara alet edilemez. Gerçeklerin nesnel bir biçimde aktarılmasına özen gösterilir. Haberde eksik bilgi verilerek yanlış algı oluşmasına olanak sağlanamaz.

Eleştiri sınırlarını aşarak kişi ve kuruluşları aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez. Eğer habere konu olan birden fazla taraf varsa tarafların görüşünün alınmasına özen gösterilir.

Habere konu olan kişiler hakkında, ‘sahtekar’, ‘bombacı’, ‘hırsız’, ‘mafya lideri’, ‘terörist’ gibi ifadeler kullanılmaz. Bu tür ifadelerin haberin anlaşılmasını kolaylaştırmak yerine anlamayı engellediği kabul edilir.

Kişilerin özel yaşamı, kamunun bilgilendirilmesi açısından gerekli olmadığı sürece  yayın konusu olamaz. Üstün kamu yararı olmadıkça, sahibinin izni dışında belge, fotoğraf, ses veya görüntü alınamaz.

Çocuklarla ilgili suçlarda, zanlı, sanık, mahkûm, tanık, mağdur ya da maktul statüsünde olan 18 yaşından küçüklerin açık isimleri ve fotoğrafları yayımlanamaz; bu çocuklarla, ebeveynlerinin veya hukuken çocuktan sorumlu olan diğer kişilerin izni olmadıkça röportaj yapılamaz.

Çocukların görmesinin sakıncalı olduğu veya şiddet içeren haberlerde okuyucuyu uyaracak bir uyarı açık olarak konulur.

Cinsel dokunulmazlığa, kadın ve çocuklara yönelik fiziki veya cinsel saldırı uygulanmasına ilişkin suçlarda, mağdurun açık ismi ve fotoğrafları yayımlanamaz; kimliğini ortaya çıkaracak yayınlardan kaçınılır. Söz konusu şiddeti yeniden üretecek, toplumda kaygı yaratacak şekilde yayın yapılmamasına özen gösterilir.

Haber, yorum ve analizlerde, bir insanın davranışının veya işlediği suçun, haber konusu olayla doğrudan ilgili olmadıkça, onun ırkından, milliyetinden, dinî veya mezhepsel inancından, cinsiyetinden,  cinsel kimliğinden, cinsel yöneliminden, yaşından, engelinden veya başka bir özelliğinden kaynaklandığını ima eden vurgu yapmamaya dikkat edilir.

İntihar olayları kamuyu ilgilendirecek bir özellik taşımadığı sürece haberleştirilmez. Haberleştirilmesi gerektiği durumlarda, okuyucu veya izleyiciyi etki altında bırakacak, özendirici nitelikte ve genişlikte yayın yapılmaz. Olayın ayrıntılarından ve uygulanan yöntemin tarifinden kaçınılır; olayı gösteren fotoğraf, resim veya video yayımlanmaz.

Üstün kamu yararı olmadıkça gizli kamera, izinsiz ses kaydı, kimlik gizleme ve benzeri yöntemlerle haber araştırmaktan kaçınılır. 

Soruşturulması gazetecilik imkanları içinde bulunan haberler, bir başka yayında veya haber kaynağında yer alsa dahi soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olunmaksızın yayımlanamaz.

Saklı kalması kaydıyla verilen bilgiler kamu yararı gerektirmedikçe yayımlanamaz. Kaynağın kamuoyunu açıkça yanılttığı durumlarda gizlilik ortadan kalkar.

Doğruluğu kanıtlanmamış yöntem ve ilaçların kullanımını teşvik edecek yayınlardan kaçınılır. 

Farklı bir yayın kuruluşunda alınan haber mutlaka kaynağı belirtilerek ve izin alınarak yeniden yayınlanabilir.

Suçlu olduğu yargı kararıyla belirlenmedikçe hiç kimse “suçlu” ilan edilemez. Zanlıların, sanıkların ve mahkûmların yakınları, işlenen fiille açıkça ilgili bulunmadıkça ve olayın doğru anlaşılması için gerekli olmadıkça teşhir edilemez.

Gazeteci; görevini, taşıdığı sıfatın saygınlığına gölge düşürebilecek yöntem ve tutumlarla yapmaktan sakınır.

Şiddet ve zorbalığı özendirici yayın yapmaktan kaçınılır.

İlan ve reklam niteliğindeki yayınların bu nitelikleri, tereddüde yer bırakmayacak şekilde belirtilir.

Habere konu edilen veya edilmesi düşünülen kişi ve kurumlardan, hediye, maddi çıkar veya ayrıcalık kabul edilemez.

Yanlış veya eksik bilgi vermekten kaynaklanan mağduriyetlerin giderilmesi için cevap ve tekzip haklarının kullanılmasına özen gösterilir."

Kaynak: Haber Merkezi