ABD’deki Michigan Üniversitesi’nden uzmanlar, besinlerin insan ömrüne olan etkisine ilişkin bir araştırma yaptı. Uzmanların araştırması yaklaşık 6 bin gıdanın karbon ayak izini ve besin etkisini hesaplayan standart bir ölçüm yöntemi geliştirdi.
'Sağlıklı Beslenme Endeksi' adı verilen uygulama, çeşitli yemekler, atıştırmalıklar ve içeceklerin doğrudan etkisini hesaplıyor. Herhangi bir yiyeceğin bir gramının sağlık yükünün hesaplanmasının ardından bu standart bir porsiyon boyutuna ölçeklendirilerek sonuç elde ediliyor.HOTDOG KISALTIYOR, KURUYEMİŞ UZATIYOR
Örneğin yenilen her hotdog ömrü 36 dakika kısaltırken, bir porsiyon kuruyemiş 26 dakika, fıstık ezmeli, reçelli sandviç yarım saate yakın uzatıyor. Favori yiyeceklerden hamburger 10 dakikaya yakın kısaltırken, meyveler aynı sürede uzatıyor.
Diken'de yer alan habere göre, araştırmanın yazarları hesaplama yöntemlerini şu örnekle açıkladı:
"Her bir gram işlenmiş ette ortalama 0,45 dakika kaybediliyor. Hotdog’un içindeki 61 gramlık işlenmiş et 27 sağlıklı dakikanın kaybolmasına neden oluyor. Buna sodyum, trans yağ gibi risk faktörleri de eklenip çoklu doymamış yağ ve liflerin faydası da hesaba katıldıktan sonra ömürden 36 dakikanın kaybedildiği sonucuna vardık.”
Nature’da yayınlanan araştırmada gıdaların yalnızca insan sağlığına doğrudan etkilerine değil çevreye etkilerine de odaklanıldı. Besin değenlerine bakılınca iyi bir sonuç veren (16 dakika) somon balığının çevresel etkileri nedeniyle yeşil ışık alamadı. Tüketimi azaltılması gereken gıdalar arasında.
Kola ömrümüzden 12,5 dakika çalmakla birlikte çevreye etkileri bakımından yeşil ışık yakıldı.