İBB Afet İşleri Dairesi AKOM, Afrika kökenli sıcak hava dalgasının İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin büyük bölümünde etkili olacağını duyurdu.

Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Meteoroloji Mühendisi Adil Tek Tek, "Kuzey Afrika üzerinden gelen akışlar var. Geçtiğimiz hafta sonundan itibaren gelen bir akıştır bu. Öncelikle Afrika'nın batısından Fas, Tunus üzerinden akan hava, İtalya ve Yunanistan üzerinden bizlere doğru geldi. Sıcaklık değerlerini mevsim normallerinin üzerine çıkardı. Bu sıcak hava dalgası Afrika üzerinden biraz daha dik gelmeye başladı ve dünden itibaren de bu sıcaklıkları daha da arttırdı ki İstanbul'da 40 dereceye ulaşan sıcaklık değerleri vardı. Bu sıcaklık değerleri daha önce çok sık rastlanan değerler değil. İstanbul'da en yüksek ölçülen derler 41.3’tü. Tabii ki İstanbul'un güney ilçelerinde bu değerler biraz daha yüksek olabilir. "dedi.

2 GÜNE DİKKAT ÇEKTİ

Tek, "İstanbul'daki sıcaklık değerleri bugün devam ediyor. Yarın da yine aynı şekilde sürüyor olacak ama cuma gününden itibaren bu sıcaklık yerleri birkaç derece daha artış gösterecek ki İstanbul'da daha önceki sıcaklık değerlerinin çok daha üzerine çıkılmış olacak. İstanbul'da sıcaklık rekoru kırılma ihtimali bulunuyor. Cuma ve cumartesi günü en pik değerlerine çıkmış olacak. Cuma Cumartesi günü sıcaklıklar en yüksek değerlere çıkacak. Pazar gününden itibaren de sıcaklıklar tekrar yavaş yavaş kademeli olarak önümüzdeki günlerde yani Pazar, Pazartesi, Salı biraz daha düşmeye başlayacak" dedi.

YENİ SICAK HAVA DALGASI UYARISI

Adil Tek, "Bu sıcaklıklar düşmeye başladıktan sonra 4-5 gün daha devam edip Ağustos'un 5’i itibariyle yeni bir sıcak hava dalgası uzakta gözüküyor. O sıcak hava dalgasının şu anki yaşadıklarımızdan daha da ortam sıcaklığını artıracağı gözüküyor. Bu sene sıcak hava dalgalarına çok daha fazla maruz kaldık geçen seneye nazaran. Bu yaklaşık beşinci sıcak hava dalgası. Bulunduğumuz noktada sıcaklıklar 35 derece civarında olurken, İstanbul'da biraz daha iç kesimlere doğru örneğin Sancaktepe'de 40-41 derecelere kadar çıkıyor. Şişli'de bugün zaten 41 dereceleri aşmış durumda sıcaklıklar. Özellikle sıcaklığın 40 derece üzerine çıktığı ilçeler, Sancaktepe, Ümraniye Anadolu Yakasında Tuzla, Pendik’in iç kesimleri buralar yüksek sıcaklıkların etkisinde kalıyor. Avrupa Yakasında ise yine Beylikdüzü, denize uzak olan yerler yani Şişli gibi ilçeler Kağıthane gibi ilçeler sıcaklığı daha da fazla hisseden ilçeler arasında. İstanbul'da Sarıyer, Beykoz gibi ilçelerde sıcaklık değerleri biraz daha kuzeye yakın olmasından dolayı birkaç derece daha düşük. Bugün 40 dereceye ulaşan değerler ,ki atmosferik koşullar havanın daha da ısınacağını bize gösteriyor." diye konuştu

"SICAKLIK REKORU KIRILACAK GÖZÜKÜYOR"

Babası 4 yaşındaki Emine'yi istismar edip parçalayarak katletti iddiası
Babası 4 yaşındaki Emine'yi istismar edip parçalayarak katletti iddiası
İçeriği Görüntüle

Adil Tek, "Bu ayın 25 ve 26’sında İstanbul'da sıcaklık değerlerinin 43-44 derecelere kadar çıkacağını tahmin ediyoruz ki bunun sebebi zaten bugünlerde sıcaklıkların 40 dereceye çıkmış olması atmosferik koşulların, Kuzey Afrika üzerinden gelen baskının, sıcak hava akışının o günlerde en yüksek seviyeye çıkması bu olasılığı güçlendiriyor, kuvvetlendiriyor. Bugünkü tahminlerimiz, bugünkü ulaşılan sıcaklık değerleri ve devam eden Afrika üzerindeki akışın sürmesi bu sıcaklıkların daha da artacağını gösteriyor. Sıcaklık rekoru kırılacak gözüküyor. İstanbul genelinde şu anda sıcaklar sahil kesimlerde 35 dereceler civarında. Kuzeye çıktıkça 33-34 derecelere çıkıyor. Deniz üstünde biraz daha düşük sıcaklık değerleri 29-30 derece civarında. İstanbul'da iç kesimlerde sıcaklık değerleri 35 derecelerin üzerinde yani, 37-38 dereceleri buluyor. Bu ekstrem değerler çok sık rastlanan değerler değil. Bunu küresel iklim değişikliğine bağlıyoruz" ifadelerini kullandı.

"İSTANBUL 44 DERECEYİ GÖREBİLİR"

Tek, "Bugün 40 dereceye kadar çıktık. 41 ölçülen yerler vardı. 41 ölçülen yerlerde sıcaklık değerlerinin 44 derecelere kadar Cuma Cumartesi çıkma olasılığı bulunuyor. 44 dereceleri İstanbul görebilir. Bu İstanbul’da daha önce ölçülmemiş en yüksek sıcaklık olma olasılığı bulunuyor. Sahil kesimlerinde zaten bulunduğumuz noktada 35 derecelerde, buralarda 38 dereceleri görebilir. Bugüne göre kıyaslarsak yaklaşık Cumartesi'ye göre 2-3 derecelik sıcaklık artışı daha bekliyoruz" dedi.

Kaynak: DHA