İstanbul’daki barajlarda doluluk oranları hızla düşmeye başladı. Dr. Öğretim Üyesi Güven Özdemir, barajlardaki doluluk oranının tehlikeli seviyeye indiğini belirtti.
Yağışların azalması ve hava sıcaklıklarının yükselmesi, baraj doluluk oranlarını olumsuz etkiledi. İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranını yüzde 42,14'e geriledi. İstanbul Aydın Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi ve meteoroloji mühendisi Güven Özdemir, "Kazandere ve Papuçdere Barajlarında su seviyesindeki düşüş artık o barajlardan su sağlanamayacağını göstermektedir" ifadelerini kullandı.
"SU TASARRUFUNDA BULUNULMALI"
Tasarruf yapılmasının önemli olduğunu belirten Özdemir, "Hava sıcaklıkları önümüzdeki günlerde daha da artacak. Bu durum barajlardaki suyun buharlaşmasında etkili olacak" dedi.
Özdemir, İstanbul'a su sağlayan bazı barajların kuruma seviyesine yaklaştığının altını çizerek, şunları kaydetti:
"İstanbul'a su sağlayan Kazandere ve Papuçdere Barajlarındaki su seviyesindeki düşüş artık o barajlardan su sağlanamayacağını göstermektedir. Bu barajların, bu sene yeteri kadar yağış alamaması bize şiddetli kuraklığı işaret ediyor. Diğer barajlar için tehlike arz etmektedir. Onun için önlem alınmalı, kesinlikle su tasarrufunda bulunulmalıdır."
https://tele1.com.tr/istanbulun-barajlari-korkutuyor-son-9-yilda-en-dusuk-seviye-871341/