Peki özel günlere ve tatlı krizlerine uygun çikolata siparişi vermeden önce hangi kriterlere göz atmak önemlidir?

GERÇEK ÇİKOLATAYI GÖSTEREN 4 UNSUR

Kaliteli ve gerçek bir çikolatayı gösteren kriterler ile lezzet kadar sağlığınızı da koruyan bir tercih yapabilirsiniz. Genellikle gerçek bir çikolatayı belirleyen temel kriter, kakao oranıdır. Kakao oranı ne kadar yüksekse çikolatanın da gerçek lezzeti ve sağlığa olan faydaları o denli yüksektir. Peki detaylarına inersek gerçek çikolata nasıl anlaşılır?

  • Kakao Oranına Dikkat

Çikolatada bulunan kakao, kakao çekirdeklerinden öğütülür. Öğütülen bu kakao, çikolatanın kendine özgü kremsi dokusunun da kaynağıdır. Çikolatada yer alan kakaonun oranı ise çikolata çeşidine göre farklılık gösterir. Kakao oranı %60’ın üzerinde olan çikolatalar, daha yoğun bir kakaoya ve acımsı bir tada sahiptir. Kalitesiz çikolatalarda ise bariz şekilde anlaşılan yoğun bir tatlandırıcı ve şeker tadı belirgindir.

  • İçindekiler Listesine Mutlaka Bakın

Çikolatanın içindekiler listesine baktığında kakao yağı ile birlikte bazı katkı maddelerini de görürsünüz. Eğer aldığınız çikolatanın ambalajında bitkisel yağlardan olan palm yağı veya hindistan cevizi yağı varsa çikolatanın kalitesinin düşük olduğunu bilmelisiniz. Gerçek bir çikolata lezzetinde, yüksek oranda kakao yağıyla birlikte süt tozu ve az miktarda şeker yer alır. Bu detaylara dikkat ederek kaliteli ve gerçek çikolata lezzetiyle tanışabilirsiniz.

  • Üretim Tarihine Dikkat Edin

Çikolatanın diğer ürünlere göre bozulmadığı sanılsa da bu yanlıştır. Özellikle madlen çikolata, bayram çikolata çeşitlerinde mutlaka tazeliğe dikkat etmek gerekir. Tüketim tarihinden ziyade üretim tarihi daha önemlidir. Bu doğrultuda çikolatanın uzun süre rafta bekleyip beklemediğini tespit edebilir ve çikolatanın taze olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Gerçek ve kaliteli bir çikolata, paketi açtığınızda yoğun bir kakao kokusu yayar. Paketi açtığınızda şekerli kokular geliyorsa bu çikolatanın düşük kaliteli aroma vericiler içerdiğine bir işarettir. Vanilya kokusu doğal olsa da onun da fazla baskın olmasına dikkat edilmelidir.

Kaliteli çikolata çeşitlerine bakıldığında, bitter çikolata gibi mat veya koyu kahverengi tonuna sahip olduğunu görebilirsiniz. Açık renkte ve aşırı parlatılmış çikolatalarda ise fazla miktarda süt ve şeker mevcuttur. Dolayısıyla içindeki kakao yağı oranı da düşüktür.

Ayrıca kaliteli bir çikolatayı kırdığınızda belirgin bir "çıt" sesi duyulur. Yine bu çikolatalar düzgün bir şekilde de kırılır. Bu da kakao oranının yüksek olduğunu ve yapısının da sağlam nitelikte olduğunu gösterir. Bir diğer kriter ise çikolatanın ağızda kolayca dağılmasıdır. Ağızda yavaşça eriyen ve kadifemsi bir doku bırakan çikolatalar, doğal ve kaliteli çikolata tadına sahiptir. Bu gibi kriterlere dikkat ederek lezzetli ve bir o kadar da sağlıklı bir çikolata yeme zevkini deneyimleyebilirsiniz.