(İLANDIR)

Trafik sigortasında olduğu gibi zorunluluğu bulunmayan kasko sigortasını yaptırmak herhangi bir hasar durumunda araç sahibine büyük avantajlar sağlar.

Trafikte seyir hâlinde iken oluşabilecek kazalar ile park hâlinde meydana gelecek hasarlar araç sahiplerinin korkulu rüyasıdır. Ayrıca aracın çalınması ve yangın gibi olaylarda aracın hasar alması ciddi maddi zarar anlamına gelir. Bütün bu hasar durumlarında riski bir sigorta şirketine devretmek maksadıyla kasko sigortası yapılması en akılcı yoldur. Kasko sigortası yaptıran sigortalı kendi aracının uğradığı hasarları teminat altına almış olacaktır. Karşı taraftaki araçlarda meydana gelecek hasarlar bu sigorta branşının kapsamı dahilinde değildir. Bu maksatla zorunlu olan trafik sigortasının yaptırılması gerekir. Trafik sigortası, kaskonun tersine kaza durumlarında karşı taraf araçlarında meydana gelmesi muhtemel hasarları karşılamak üzerinde kurgulanmış bir sigorta branşıdır. Kasko sigortası yaptırmaya karar verildiğinde öncelikle duruma uygun bir kasko poliçesini seçmek gerekir. Sigorta genel şartlarının yanı sıra özel şartlar dahilinde oldukça esnek poliçeler düzenlenebilmektedir. Kapsam bakımından ortaya çıkan esneklik aynı zamanda fiyata da yansıyacağından her bir durumu dikkatlice incelemek yerinde olacaktır. Böylelikle ihtiyaç duyulan bir teminatı alarak olası zararlardan korunmak mümkün olur. Kişisel koşullar sebebiyle hiç ihtiyaç duyulmayacak bir teminatı fazladan satın almak gereksiz para ödemek anlamına gelecektir. Aracı sık kullananlar için geniş kapsamlı kasko poliçesi daha uygundur. Böylece yoğun trafikte geçirilen uzun saatler boyunca karşılaşılması muhtemel tüm riskler teminat altına alınmış olur. Sınırlı kullanım söz konusu ise sigorta kapsamını daha dar tutmak ekonomik açıdan kârlı olabilir. Kasko türleri arasında bir seçim yapmak ve gerekli teminat miktarlarında mutabık kalmak kaydıyla kasko teklif al aşamasına geçilebilir. Benzer teminatlara sahip farklı şirket poliçelerinde kasko fiyat farklılıkları olabilmektedir. Bu sebeple her birini dikkatlice incelemek ve değerlendirmek yerinde olacaktır.

KASKO SİGORTASI YAPTIRMAK İÇİN GEREKEN EVRAKLAR

Kasko sigortası yaptırmak için gereken evraklar sınırlı sayıdadır ve temin etmesi oldukça kolaydır. Bunlar geçerli bir kimlik belgesi, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, araç ruhsatı ile zaten ruhsatta yazan plaka numarası, şase numarası, aracın marka ve modeli gibi bilgilerdir. Ayrıca mevcut durumunu göstermesi bakımından birçok acente aracı fotoğraflayabilmektedir. Bunların dışında herhangi bir belgenin gerekmediği kasko sigortasını yaptırmak olası kaza veya hasar durumlarında belirli avantajlar sağlar. Bir şey olmaz demeden tedbirli olmak her zaman kazançlı olmak anlamına gelir. Aracın çalınması, ağır bir kaza sonrası kullanılamaz hâle gelmesi gibi durumlarda ortaya çıkacak maddi zararın yanında kasko fiyat seviyesi oldukça düşük kalacaktır. Kaskolu bir aracın herhangi bir kazaya karışması veya diğer hasar durumlarında sigorta şirketine ibraz edilecek evraklar daha farklıdır. Söz konusu evrakların sigortalı tarafından temin edilmesi gerekir. Bu durum işlemlerin doğru ve hızlı bir şekilde sonuçlanması bakımından ayrıca önemlidir. Kaza veya hasar durumlarında sigorta şirketine verilecek evraklar arasında kasko poliçesi veya numarası, kaza tespit tutanağı, kimlik ve ehliyet fotokopisi, trafik tescil belgesi yani araç ruhsatının fotokopisi, kazayı en doğru şekilde yansıtacak şekilde farklı açılardan çekilmiş araç fotoğrafları, alkol raporu gibi belgeler bulunur. Sigorta şirketi tarafından lüzum görülmesi hâlinde başka belgeler de istenebilir. Kasko sigortası yaptırmak için gereken belgeleri hazırlarken ayrıca bazı hususlara dikkat etmek yerinde olacaktır. Örneğin geniş veya dar kapsamlı bir sigorta poliçesinin hangi hasarları ne miktarda teminat altına aldığı mutlaka kontrol edilmelidir. Bir hasar durumunda tatsız sürprizlerle karşılaşmamak bakımından bu husus son derece önemlidir. Kişisel koşullar çerçevesinde sık kullanılan veya daha az kullanılan araçların kasko teminatlarının farklılık göstermesi normaldir. Ayrıca yaşanan şehir, kullanım veya park etme koşulları gibi bazı özel durumlar kimi teminatları gereksiz ya da elzem hâle getirebilir. Bu sebeple kasko yaptırırken kişisel olarak ihtiyaç duyulabilecek teminatlar doğru değerlendirilmeli ve gerekliyse mutlaka kapsama alınmalıdır. İkame araç gibi bazı özel durumlar yine aynı şekilde incelenmeli ve yoğun bir kullanım söz konusu ise ikame araç ile ilgili teminat satın alınmalıdır. Böylelikle ihtiyaçlar doğrultusunda etkin bir kasko sigortası poliçesi düzenlemek mümkün olur. Gereksiz teminatların çıkarılması ve gerekenlerin gerçekçi miktarlarla poliçeye dahil edilmesiyle ekonomik ve aynı zamanda tam korumalı bir teminat elde edilir.
Muhabir: Soner Bahadır