Türkiye’nin en köklü yayınevlerinden Kırmızı Kedi ile Çin’de 17 bini aşkın mağazası bulunan Çin’in en büyük kitabevi zinciri Xinhua arasında bir ilk gerçekleşti. Şişhane’den Tünel’e çıkarken okurlarına merhaba, diyen tarihi Kırmızı Kedi Pera Mağazası’nda Xinhua Kitabevi Çin Kültürü bölümü açıldı.
Açılış, Kırmızı Kedi Yayınevi Kurucusu Haluk Hepkon’un ev sahipliğinde, Xinhua Kitabevi Genel Müdür Yardımcısı ve Xinhua Worldwei Uluslararası Kültür Medya Şirketi Genel Müdürü Yuan Hu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.
Yayıncı Haluk Hepkon, Çin ile kültürel ilişkileri geliştirmek amacıyla imzaladıkları anlaşmadan duyduğu memnuniyeti, “Çok mutluyum. Çin’in en büyük kitap zinciri olan Xinhua Kitabevi ile Kırmızı Kedi arasında imzalanmış bu anlaşma çerçevesinde Xinhua Kitapçılık, Türkiye’deki Kırmızı Kedi’lerde Çin kültürünü tanıtmak üzere ve Kırmızı Kedi de Xinhua Kitapçılığın kitapçılık zinciri içerisindeki yerlerde bölüm açıyor” sözleriyle ifade etti.
“KIRMIZI KEDİ, PEKİN’DE HAZİRANDA TÜRK KÜLTÜR BÖLÜMÜ AÇACAK”
Biz daha evvel de Çin edebiyatından önemli eserleri Türkçeye kazandırıyorduk. Uzun yıllardır oradaki yayıncılarla çok sağlam ilişkilerimiz var, diyen Haluk Hepkon, anlaşma ile ilgili olumlu eleştiriler aldıklarını belirtti. Dostlukların en kolay gelişeceği yerin kültürel ilişkiler olduğunu da söyleyen Hepkon, Kırmızı Kedi Yayınevi olarak Pekin’deki ilk Türkçe bölümünü de önümüzdeki haziran ayında katılacakları Pekin Kitap Fuarı sürecinde açmayı planladıklarının bilgisini verdi.
“TÜRKİYE’DE YAYINCILIK, ÇÖLDE VAAZ VERMEYE BENZİYOR”
Hepkon, Türkiye’de yayıncılığın zorluklarını ise “Çölde vaaz vermeye benziyor” ifadesiyle özetledi. Türkiye’nin içerisinde bulunduğu ekonomik zorluklar sebebiyle insanların giderek okumadan ve kültürden uzaklaşma eğilimine de vurgu yapan Kırmızı Kedi’nin Kurucusu, “Belki de daha evvel yeterince kitap okunmadığı için Türkiye, bu duruma düştü” değerlendirmesinde bulundu ve tüm olumsuzluklara rağmen ekonomik koşullara sığınmadan veya bunları sebep göstermeden okuyucunun daha çok kitaba ulaşmasını sağlamak gerektiğinin altını çizdi.
“TÜRK ESERLERİN ÇİNLİ OKURLARLA BULUŞTURULMASI ÖNEMLİ”
Xinhua Kitabevi Genel Müdür Yardımcısı ve Xinhua Worldwei Uluslararası Kültür Medya Şirketi Genel Müdürü Yuan Hu ise Kırmızı Kedi ile geçen yıl başlayan iş birliklerinin hızla ilerlediğine vurgu yaptı.
Kültür anlamında daha çok Türk yazarının, şairin eserlerinin de Çinceye kazandırılması, Çinli okurlarla ve ilgililerle buluşturulması, gelecekte önemli bir iş birliği alanı olacak diye düşünüyorum, diyen Yuan Hu, çalışmalarında hızla ilerlediklerini söyledi.
Xinhua Kitabevi Çin Kültürü bölümünün açılışına, Yuan Hu’nun yanı sıra Çin Başkonsolosluğu Siyasi ve Basın Direktörü Wei Zhengzhong ve Okan Üniversitesi Konfüçyus Enstitüsü Eş Direktörü Wei Hu ile Çin basın kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.
“TÜRK-ÇİN İŞ BİRLİĞİNİ DESTEKLEYECEĞİZ”
Wei Zhengzhong, Türk-Çin dostluğunun önemine değinerek başkonsolosluk olarak Türkiye ve Çin’in kültürel iş birliklerini desteklediklerini ifade etti.
İlk defa Xinhua Kitabevi yani Çin’den bir kitabevi, Türkiye’den bir kitabevi ile birlikte ilk defa böyle bir iş birliğine başlamış oluyor. O yüzden bu, Çin-Türk kültür iş birliği ve etkileşimi açısından son derece önemli, diyen Zhengzhong, bunun iki ülke halkları arasındaki anlayış ve dostluğun da gelişmesine büyük katkı sağlayacağının altını çizdi.
ÇALIŞMALAR SÜRECEK
Açılışın sonunda birbirlerine hediyeler takdim eden Haluk Hepkon ve Yuan Hu, gelecekte yapacakları çalışmalar üzerine de konuştular.
Kırmızı Kedi ve Xinhua, anlaşmaları gereğince karşılıklı olarak kitabevlerinde Çin ve Türk Kültür bölümleri açmaya devam edecekler.