DEM Parti milletvekilleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder'den oluşan Öcalan heyeti, 28 Aralık'taki görüşmenin ardından Abdullah Öcalan ile ikinci görüşmeyi 22 Ocak’ta gerçekleştirdi. Konuyla ilgili yapılan açıklamada detaylı açıklamanın daha sonra yapılacağı kaydedildi. Heyetin başlangıçta, daha kapsamlı bir açıklama yapmayı planladığı, ancak Kartalkaya'daki yangın sonrası yas ilan edilen bir ortamda kısa açıklamayı tercih ettiği öğrenildi.

Görüşmeyle ilgili detayları BBC Türkçe’den Ayşe Sayın yazdı. Sayın’ın haberine göre, parti kaynakları Öcalan ile görüşmede konuşulanları aktardı.

ÖCALAN ‘TECRİT KALKMALI’ DEMİŞ

DEM Parti kaynakları, bu sürecin yürütülmesi ve sonuç alınabilmesi için Öcalan'a ‘tecrit’in kaldırılmasının, tüm paydaşlarının talebi olduğunu vurguladı.

Görüşmede tecrit konusunun da konuşulduğunu anlatan bir parti yöneticisi, şu bilgileri paylaştı:

"Öcalan, 'Bu sürecin selameti ve nihayete erdirilmesi açısından koşulların iyileştirilmesi gerekli. İlgili mekanizmalara sirayet edebilmesi açısından da gerekli ve önemli.

Özgür Çelik: Bugün yaşananlar 19 Mart darbesini Anadolu'ya yayma girişimidir!
Özgür Çelik: Bugün yaşananlar 19 Mart darbesini Anadolu'ya yayma girişimidir!
İçeriği Görüntüle

Kaynaklar Öcalan'ın "Kişisel olarak nerede olduğumun önemi yok. Ama sürecin nihayete ermesi öngörülüyorsa tecrit kalkmalı" dediğini aktardı.

Öcalan 1999 yılından beri İmralı Adası'nda tutuluyor.

‘TARİHİ FIRSAT’ DEĞERLENDİRMESİ

Öcalan, İmralı heyetinin yaptığı görüşmelerde, sürece destek veren siyasi partilere teşekkür etti ve selamını iletti.

Öcalan'ın birinci çözüm sürecinden daha umutlu olduğunu aktaran parti kaynakları "Öcalan bu defa bu tarihi fırsatı ıskalamamak gerektiğini söylüyor" değerlendirmesi yaptı.

Bu süreçle ilgili zeminin TBMM olduğunu bir kez daha vurguladığı belirtilen Öcalan'ın, "Bu tartışma benimle iktidar arasındaki bir tartışma değil. Bu tartışma Türkiye'deki tüm toplumsal kesimlerin demokratik bir ülkede yaşama tartışmasıdır, demokratik anayasa ile yaşama tartışmasıdır" mesajı verdiği öğrenildi.

Parti kaynaklarının anlatımına göre Öcalan, sürecin yürütülmesinin yasal güvence altına alınması gerektiğini vurguladı ve konudaki önerilerini de anlattı.

Görüşmede ayrıca, Orta Doğu ve özellikle Suriye'deki Kürtlerin durumu ve statüsü konusunda da Öcalan'ın ayrıntılı değerlendirme yaptığı ifade edildi.

SİLAH BIRAKMA ÇAĞRISI NETLEŞMEDİ

Öcalan'ın silah bırakma çağrısı yapıp yapmayacağının bir sonraki görüşmede netleşebileceği ifade ediliyor.

İmralı görüşmelerinin ana gündeminin "şiddet ve çatışmanın tamamen gündemden çıkması" olduğunu belirten DEM Parti kaynakları, bunun bir sonuç olduğunu, ancak şiddete neden olan gerekçelerin de yasal ve anayasal olarak ortadan kaldırılması gerektiğine işaret etti.

Sürece dair belirlenmiş bir takvim olmadığını ama sürecin sağlıklı ilerlemesi halinde Öcalan'ın kendisine bağlı olan bütün çevrelere mesaj ileteceğini kaydeden DEM Partili kaynaklar, bunun yönteminin ne olacağının daha sonra belirleneceğini söylüyor.

Partililerin anlatımına göre, 2013'teki gibi Öcalan'ın mesajlarını önce kamuoyuyla paylaşması yerine doğrudan örgüte iletmesi planlanıyor.

Kaynak: ALINTI