Maydonoz Döner'e düzenlenen FETÖ operasyonda çok sayıda kişi gözaltına alındı. MASAK, Maydonoz Döner'e ilişkin olarak 300 rapor düzenledi. Rapor kapsamında binlerce kişinin sigorta, maaş kayıtları ve akrabalık bağları dahi incelendi. Raporda sonucunda bir yapı kurdukları ve kendi içinde dönen bir FETÖ çarkı olduğu belirtildi.
MASAK'ın Maydonoz Döner'i 1 buçuk yıl önce soruşturmaya başladığı ortaya çıktı. MASAK, başta bankacılık işlem verileri olmak üzere veri tabanında yer alan bilgileri kullanarak söz konusu şirketin tüm şubelerinin finansal hareketlerini inceledi.
MASAK'ta bu çalışma için özel olarak ekip oluşturuldu. Ekip, söz konusu şube raporlarına ilave olarak şirketin organizasyon yapısını da içeren rapor hazırladı.
TEK TEK İNCELENDİLER
Şubelerin SGK kayıtlarına yansıyan binlerce çalışanı, resmi ve gayriresmi ortakları ile bunların yakın akrabalarının suç kayıtları incelendi. Çalışma sonucunda, tüm bu kişiler içerisinde silahlı terör örgütü üyeliği, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs gibi devletin güvenliğini tehdit edici suçlardan kayıtları bulunanlar olduğu belirlendi. Bu kişilerin büyük bölümünün, kamudan ihraç edilen ve özellikle mahrem sınıf olarak adlandırılan şahıslar olduğu saptandı.
HİMMET ADIYLA PARA TOPLAMIŞLAR
Rapora göre, sistemini "Referans Temelli Büyüme" olarak adlandıran şirket resmi belge olmaksızın, tamamen örgüt üyelerinin birbirine referans olmasıyla büyüdü. Şubeler, örgüte bağlı kişilere istihdam ve para sağlamak amacıyla kullanıldı. 1 buçuk yıl süren teknik ve fiziki takiple örgütün şubelerden, FETÖ'nün para toplama yöntemi olan, "himmet" adıyla para aldığı, gayri resmi ortaklar oluşturulduğu, hisse satışlarının da örgütle bağlantısı olan kişiler üzerinden yapıldığı belirlendi.
197 KİŞİYE FETÖ'DEN ADLİ İŞLEM
Raporda gözaltına alınan 197 şüphelinin daha önceden FETÖ operasyonları kapsamında adli işlem kaydının bulunduğu, adli işlem gören zanlıların etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmadığı, bu kişilerin 83'ünün kamu görevinden çıkarılan isimlerden olduğu belirlendi. 102 şüphelinin ise örgütün gizli haberleşme programı olan ByLock kullanıcısı olduğu belirtildi.