CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğrencilerin A101'de çalışmasına imkan sağlayan protokolü iptal ettiği yönündeki iddiaları hakkında A101'den açıklama geldi.
DÜZELTME VE CEVAP METNİ
www.tele1.com.tr internet sitesinin 03.11.2022 tarihli görünümünde, https://tele1.com.tr/meb-a101de-ger,-ad,m-att,-730059/ url adresli linkinde yer alan “MEB, A101’de ger. adım attı” başlıklı haberde; Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğrencilerin A101’de çalışmasına imkan sağlayan protokolü iptal ettiğine ilişkin doğru olmayan ifadeler kullanılmıştır.
Oysa, 06.10.2022 tarihinde şirketimiz ile T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Meslek, ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü(“MTEGM”) arasında imzalanan İş Birliği Protokolü’nün(“Protokol”) dayanağı 3308 sayılı Meslek Eğitim Kanunu ve ilgili mevzuatı olup Protokol’ün amacı; MTEGM ile Yeni Mağazacılık A.Ş.(“A101”) iş birliğinde A101 çalışanlarının meslek, eğitim merkezler, aracılığıyla eğitim öğretim sürecine dahil olmalarını sağlayarak mesleki bir sertifikalandırma sağlamaktır. Nitekim, farklı sektörlerde sektörün önde gelen firmaları da çalışanlarının eğitimleri için benzer protokolleri imzalamış bulunmaktadır.
Protokol ile hedeflenen; öğrencilerin A101’de çalışması değil, A101 çalışanlarının meslek, eğitim merkezleri aracılığı ile sertifikalandırılmasıdır. Bu kapsamda, A101, Protokol ile MTEGM’den öğrenci almayı değil; aksine, A101 çalışanlarını mesleki eğitim merkezlerine kaydettirerek eğitim almasını sağlamayı; buna mukabil olarak MTEGM’ye bağlı olarak mesleki eğitim merkezi programı uygulayan meslek, eğitim merkezleri sertifikalandırılmasını sağlamayı kabul etmiştir. Bunun yanı sıra Protokol ile, A101’in okul sınıf, atölye ve laboratuvarlarını imkanlar donatılmasını/desteklemesini sağlama yükümlülüğü de bulunmaktadır.
Önemle belirtmek isteriz ki, A101 mağazalarında 18 yaş altında çalışan bulunmamakta olup Protokol kapsamında da 18 yaş altında kimse bulunmamaktadır. A101’in çalışanlarının eğitilmesi ve sertifikalandırılmasını desteklemek amacıyla imzalamış olduğu bu Protokol iptal de edilmemiş olup yürürlüğü devam etmektedir. Dolayısıyla, haberde yer alan ifadeler tamamen gerçek dışı olup, söz konusu ifadeler şirketimizin kişilik haklarının ihlaline ve itibarının zedelenmesine yol açacak niteliktedir. Bu kapsamda, toplumda ve okurun aklında hiçbir soru işareti kalmaması ve doğru bilgi aktarımının sağlanabilmesi amacıyla Basın Kanunu’nun 14 maddesi uyarınca işbu açıklamayı yapma gereği hasıl olmuştur.
Yeni Mağazacılık A.Ş.