Türkiye'nin önemli pirinç üretim merkezlerinden Çorum'un Osmancık ilçesinde çeltik hasadı başladı. Çiftçiler sulama sorunlarından dolayı rekoltede büyük kayıp yaşandı.
Çiftçiler, ilçenin önemli gelir kaynaklarından olan coğrafi işaret tescilli Osmancık pirincini elde etmek üzere tarlalarına girdi.
Biçerdöverlerle hasat edilen çeltik önce fabrikalardaki kurutma merkezlerine taşınıyor. Bazı çiftçiler de hasat ettikleri çeltiği harmanlara sererek geleneksel yöntemle kurutmayı tercih ediyor. Kurutma işleminin ardından ilçedeki fabrikalarda işlenen çeltik, Osmancık pirinci etiketiyle tüketicinin beğenisine sunuluyor.
Osmancık Belediye Başkanı Ahmet Gelgör, ilçede 24 bin dekar alanda çeltik üretimi yapıldığını söyledi.
YÜZDE 30-40 REKOLTE KAYBI
Ekim sezonunda suyun geç verilmesi nedeniyle hasadın da yaklaşık bir ay geciktiğini ifade eden Göbel "Haziran ayında ektiğimiz çeltiğin bugün itibarıyla hasadını gerçekleştiriyoruz. Suyu mayıs ayının başlarında salmaları lazım. Geç kalmadan dolayı yaklaşık yüzde 30-40 civarında rekolte kaybımız var. Ancak pirincimiz çok kaliteli. Türkiye'de ve yurt dışında tercih edilen lezzetli bir pirinç." dedi.




