PKK'nın fesih kararı sonrası gündeme gelen sorulara DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit yanıt verdi.
TELE 1'e konuşan Koçyiğit bu fesih kararının PKK'nın tüm unsurlarını kapsadığını belirterek şunları söyledi:
SINIR ÖTESİ PKK NE OLACAK?
Bizim isteğimiz ya da bizim tartışmamız şudur; öncelikle gerçek bir barış ve kardeşlik iklimi ve Kürt sorun demokratik çözümü olacaksa tabii ki herkesin evine yurduna ve yeniden topluma katılımının siyasete katılımının kanallarının açılmasıdır. Bunun koşullarının oluşturulması sağlanıyor bu en temel tartışma başlıklarından birisini oluşturuyor. Sonuçta bu insanlar yok olmayacaklar yani bir yaşam gerekiyor, yeniden gerçek anlamda toplumla buluşup yani yeniden hayata dahil olmak gibi bir süreçle karşı karşıya kalırız.
PKK'nin aldığı karar bir bütün silahlı mücadele anlamında ifade edilmiş bir kanal ve silahlı olan PKK'nin içerisinde olduğu bütün yapıları kapsayan bir karar. Onun dışında ayrıca bir Irak'ta bildiğimiz bir silahlı yapı zaten yok.
Örgütün fes etmesinin yansımaları olacak. Hukuki yansımaları olacak Siyasi yansımaları olacak ama hiçbirimiz açısından dikensiz bir gül bahçesi olmayacak .Biz mücadele etmeye devam edeceğiz.
ne kazanırsak ne elde edersek demokrasi adına hepsini mücadeleyle el ele edeceğiz. Fakat yeni bir iklim doğalında oluşacak bu. AKP istese de oluşacak istemese de oluşacak. Yani silahların ve çatışmanın ortadan kalktığı bir iklimde bugüne kadar AKP'nin siyaseti dizayn etmesinin en önemli argümanlarından biri aslında ortadan kalkmış olacak. Yani her birimiz açısından bizi sürekli hedef gösterdiği, sürekli partimizi kriminize ettikleri arkadaşlarımızı tutukladıkları gerekçelerden yoksul bir iktidar gerçeğiyle karşılaşmış olacağız.
FESİH SONRASI YENİ ANAYASA'YA DEM PARTİ NE DİYECEK?
Bizim gündemimizde bizim masamızda yeni bir anayasa olacak da, AK Parti desteğe gelecek de biz de ona destek vereceğiz seçtireceğiz diye bir madde yok, böyle bir başlık yok. Bizim hiç böyle bir gündemimiz yok, olmadı, olmayacak da.
Bizim anayasa tartışmamız geçmiş bir tartışma. Biz 12 Eylül anayasasından hepimiz gibi kurtulmak istiyoruz. Ama yerine konulacak şeyin yöntemi zamanlaması içeriği bunların her birisi bizim açımızdan çok temel bir kriter. Yani AKP'nin mutfağında pişmiş sadece AKP'nin ihtiyaçlarına göre şekillenmiş, onun siyasi motivasyonuna çıkarlarına hizmet edecek bir anayasaya Dem Parti'nin oturup evet deme imkanı yoktur.