16 Ocak 1936 yılında kurulan ‘Yüksek İktisat ve Ticaret Mektebi Mezunları Cemiyeti’  88. kuruluş yılında ve yıllardır ‘İstanbul Yüksek Ticaret ve Marmara Üniversitesi Iktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Mezunlar Derneği’ adıyla faaliyette bulunuyor. 1883 yılında, tam 141 yıl önce ‘Hamidiye Ticaret Mekteb-i Alisi’ adıyla  kurulan eğitim kurumu ise, İstanbul ve birkaç ilimizde daha ‘İTİA- İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ adıyla faaliyet gösterdikten sonra,  bugün ‘.Marmara Üniversitesi’ olarak eğitim hayatına devam etmektedir.  Marmara Üniversitesi,  ülkemizde daha sonra kurulan tüm üniversitelerin iktisat, işletme ve siyasal bilgiler bölümlerinin öncüsü  olmuştur.

İstanbul Yüksek Ticaret ve Marmara Üniversitesi Iktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Mezunlar  Derneği, 1992 yılında ülkemizdeki ilk ‘Türkiye Vergi Kongresi’ ni düzenlemiş ve ülke çapında büyük ilgi uyandıran bu organizasyonu geleneksel hale getirmiştir.
‘DEĞİŞEN TEKNOLOJİK ORTAMDA TÜRKİYE’NİN  MALİ POLİTİKALARI VE UYGULAMALARI -  CUMHURİYETİN 101. YILINDA DEĞERLENDİRMELER’in, dolayısıyla   ‘Yeni Nesil Ödeme Yöntemleri, Kripto Varlıklar ve E-Ticaret’  konularının ele alınacağı kongre, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasını takiben, 22 Kasım tarihinde saat 9.30 da başlıyor.

Altın kritik eşiği aştı! Cumhuriyet altını 20 bin liraya merdiven dayadı Altın kritik eşiği aştı! Cumhuriyet altını 20 bin liraya merdiven dayadı

Açılış konuşmaları:
Kongre Başkanı Bülent Doğu,
Kongre Bilim Kurulu Başkanı ve M.Ü. İşletme Fakültesi geçmiş dönem dekanlarından Prof. Dr. Nuran Cömert,
Mezunlar Derneği Genel Başkanı Mustafa Harputluoğlu, 
TÜRMOB-Türkiye Serbest Muhasebeci, Mali Müşavir ve Yeminli Mal Müşavirler Odaları Birliği  Genel Başkanı Emre Kartaloğlu,
ve tensip buyurdukları takdirde: İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteş, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt,
Hazine ve Maliye Başkan Yardımcısı  Abdullah Erdem Cantimur, tarafından yapılacak.

Marmara Üniversitesi kurucu Rektörü Prof. Dr. Orhan Oğuz’un kızı, Yeditepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sedefhan Oğuz, babasıyla ilgili  bilgi verdikten  sonra, eski Devlet Bakanlarımızdan -Ekonomist Prof. Dr. Işın Çelebi, ‘Küresel Gelişmeler Bağlamında Türkiye’nin 101. Yılına Genel Bir Bakış’ başlıklı bir konuşma yapacak. ‘ NETAŞ CEO’su Sinan Dumlu’nun yapacağı  ‘Teknolojinin Geldiği Son Nokta ve Türkiye’nin Teknolojik Açılımı ‘başlıklı konuşması sonrası, öğle arası verilecek.

I.OTURUM:  İYMMO- İstanbul Yeminli Mali Müşavirler Oda Başkanı Müfit Erkarakaş  tarafından yönetilecek olup, ‘ Ekonomik ve Ticari Hayatımızı Değiştiren Teknolojideki Son Gelişmeler-  E Ticaret ve Vergilendirme’ adını taşıyor. 
14.00-15.30 arasında yapılacak olan bu oturumda  Boğaziçi Ventures Kurucu Ortağı ve CEO’su  Barış Özistek ‘Türkiye Teknoloji Ekosistemi- Lider Endüstriler Teşvikler ve Vergilendirme’,  Pay TR, TÖDEB-Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Tarık Tombul, ‘Elektronik Ticarette Yeni Nesil Ödeme Yöntemleri’,   TCMB-Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Üyesi  Prof. Dr. Fatma Özkul ‘Türkiye’de Kripto Varlık Regülasyonları’ üzerine konuşacaklar. Soruların cevaplanması, plaket töreni ve kahve arası sonrası,  Gazeteci, Yazar, TGC- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Munyar’ın ‘Türkiye’nin Kriz Sarmalı, 101. Yılda Türkiye Ekonomisi’ başlıklı konuşmasıyla, ilk oturum sona erecek.

II. OTURUM:   İSMMMO -İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Oda Başkanı  Erol Demirel başkanlığında yürütülecek olup, bu oturumda ’Türkiye’nin Güncel Mali Politikaları ve Vergi Uygulamaları’  konuşulacak. 
İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz’ ın ‘Dünden Bugüne Türkiye’nin Mali Politikaları’, Beykoz Üniversitesi’nden  Prof. Dr. Mustafa Erdoğdu ‘nun ‘ Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Vergi Politikaları’ ve  VDK-Vergi Denetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erhan Selim’in  ‘VDK- Kayıt Dışı Ekonomi ile Mücadelede Risk Analiz Uygulamaları’ başlıklı konuşmalarını takiben, 17.30’da, soruların cevaplandırılması ve plaket takdimi ile oturum sona erecek ve kongrenin ilk günü de tamamlanacak.
Türkiye 15. Vergi Kongresi’nin ikinci günü çalışmaları,   Marmara Üniversitesi’nden Dr. Bumin Doğrusöz’un  ‘Vergilemede Adalet Sorunsalı ve Türkiye’de Durum’ başlıklı konuşmasıyla, saat 10.00’da başlayacak.

III.OTURUM:  İYMMO –İstanbul Yeminli Mali Müşavirler Oda Başkan Yardımcısı Vahap Adıyaman başkanlığında, ‘Türk Vergi Sisteminde Sorunlar- Çözümler- Öneriler’ üzerine olacak.
İstanbul Üniversitesi ‘nden Prof. Dr. Ateş Oktar ‘Türk Vergi sisteminin Değişen Zamana Uyum Meselesi’ , Vergi Baş Müfettişi Harun Koyunbakan ‘Kripto Paraların Vergilendirilmesinde Karşılaşılan Zorluklar ‘ , Trendyol Vergi Direktörü, Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurt  ‘ E-Ticaret Sektörü ve Vergilendirme’  ve  Vergi Konseyi Genel Sekreter Vekili Dr. Emre Akın ‘Vergi Politikasına Yardımcı Çalışmalar’ üzerine tebliğ sunacaklar. Soruların cevaplandırılması ve plaket takdimiyle, oturum saat 12.45’de öğle arasının verilmesiyle sona erecek.

PANEL.: ‘Cumhuriyetin 101 Yılında Türk Vergi Sistemi’ konulu panelin moderatörü, İstanbul Arel Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Çengel olacak.
Marmara Üniversitesi ‘nden Prof. Dr. Gülay Yılmaz   PwC Vergi Direktörü Dr. Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kavak , EY Turkey Partneri Abdulkadir Kahraman , Galatasaray Üniversitesi’nden  Öğretim. Görevlsi Dr. Nedim Türkmen ise, panelin katılımcılarını oluşturuyorlar. Soruların cevaplandırılması ve plaket takdimiyle, panel sona erecek.
Mezunlar Derneği İstanbul Şube Başkanı Yusuf Süleyman Karadağ ‘ın saat 16.00’daki  kapanış konuşması sonrası, 16.30’da, İstiklal Caddesi’ndeki  Mısır Apartmanı’nda bulunan Yüksek Ticaret ve Marmara  Mezunlar Lokal’inde verilecek bir ikramla, 15. Vergi Kongresi sonlandırılmış olacak.

Yürütme Kurulu Mustafa Harputluoğlu başkanlığında Arife Çelik, Bülent Doğu, Dr. Çağatay Akarçay, Hüseyin Natık Kişioğlu, Rahim Arslan, Ramazan Alageyik  ve Yusuf Süleyman Karadağ’dan;  Bilim Kurulu Prof. Dr. Nuran Cömert başkanlığında  Dr. Başar Soydan, Dr. Çağatay Akarçay, Dr. Emre Akın,  Prof. Dr Gülay Yılmaz, Dr. Kemal Cebeci, Prof. Dr. Malik Volkan Türker ve Dr. Tuba Yılmaz’dan ; Halkla İlişkiler ve Tanıtım Kurulu ise,  Prof. Dr. Melda Cinman Şimşek başkanlığında  Necdet Saraç ve Nermin Sağtekin’den oluşan kongrenin bu yılki çağrı metni:

Bu yıl, Kongremizi XV. kez düzenlemekten gurur duyuyoruz. Kongremizin, katılımcılara, akademisyenlere, bilgi birikimlerini paylaşma ve çalışmalarını akademik çerçevede tartışma ortamı sunması yönüyle çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu sayede Kongrenin, ulusal ve uluslararası konularda mezunlar, katılımcılar ve akademik çevreleri bir araya getirmenin yanı sıra, ilgili tarafların akademik tartışma kültürüne imkan yaratacağına inanıyoruz.


İletişim:
Dernek  tel: 0212- 231 03 94,   0212-230 08 72,   0212-241 06 66
bilgi@marmaraliyim.org
Katılım formu: www.vergikongresi.org
Dernek adres.: Merkez Mahallesi, Kocamansur Sokak, Yonca Apt., No:19/1, ŞİŞLİ, İst. 
Kongrenin yapılacağı yer:
Baro Binası adres: İstiklal Caddesi, Orhan Adil Apaydın Sokak, No:2, 34430, BEYOĞLU, İst.
Baro binası  tel: 0212- 393 07 00