Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü hedef aldığı iddia edilen DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık'ın Meclis konuşması büyük tartışma yarattı.
Sakık'ın bu sözlerine TELE 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ da tepki gösterdi. Yanardağ, 16 Ekim tarihli canlı yayın sonrası Sırrı Sakık'ın kendisini arayarak tartışma yaratan o sözlere açıklık getirdiğini anlattı.
Yanardağ Sırrı Sakık ile telefon görüşmesinin detaylarını şöyle paylaştı:
Bu tartışmayı bir yanıyla İYİ Parti başlattı. Orada MHP ile onların girdikleri bir rekabet var. Fakat Musavat Dervişoğlu kalktı mecliste temsil edilen Türkiye'nin üçüncü partisine siz de işte terör örgütü lideri kadar alçaksınız dedi. Orada 60 milletvekiline alçaksın diyor.
Şimdi bu kavga çıkarmaktır. Yani bu bir barış dili değildir. Bu son derece faşizan bir dildir. Irkçı bir dildir. Masayı devirme dilidir. Siz zaten komisyonda değilsiniz. Bir kere siyasi nezaketten uzaklık söz konusu.
Dün biz şeyi Sırrı Sakı tartıştık. Sözleri kabul edilebilir gibi değil. Dün ben söyleyeceğimi söyledim ama dün beni aradı.
Şimdi daha önce Mustafa Kemal'in itpleri demişti. Bir "Mustafa Kemal'in askerleriyiz diye slogan atanlara "diye bir genel kamuoyunda bir algı var. Bunun böyle olmadığını söyledi bana. Onu belirtelim. bir cevap hakkı olarak. Duyduğumuz saygı nedeniyle bunu belirtelim ve bu konuda yapılan yargılamada da beraat etmiş.
Dedi ki kendisi ya bizim parti binalarımıza saldırıyorlardı. Yani parti binalarımıza saldıranlara ben sizler Mustafa Kemal'in askeri olamazsınız demek istedim ve bunu sadece saldırganlar için kullandım dedi. Bana gönderdiği mahkeme kararında da bu var. Yani mahkeme bunu kabul etmiş ama başka bir dava açmış.
Mahkeme bu kez başka bir dava açmış. Kamu görevlilerine de polislere de benzer bir suçlamada ya da hakarette bulunduğu gerekçesiyle o davadan da aldığı bir mahkumiyet var, bir ceza var. İkili bir yanı var.
Ama yani Mustafa Kemal'in İtleri lafını ben topluma, Mustafa Kemal'i izleyenlere, Kemalistlere bunu söylemediğim gibi Mustafa Kemal Atatürk'e ben saygı duyuyorum." dedi, bunu da belirtmiş olalım.
Dün Türkiye'de sorumluluk mevkiinde olanlar kullandıkları kavramlara dikkat edecekler. "Ülkeyi birlikte kurup daha sonra varlığını inkar edenler alçaktır" dediğiniz andan itibaren bunu Türkiye'nin kurucu kadrolarına, kurucu liderlerine yönelik bir hakaret diye algılar insanlar. "Ben onu söylemedim" diyor. Ben inkar edenlere söyledim diyor. Mustafa Kemal Atatürk'e karşı bizim saygımız büyük ve o saygıyı göstermeye devam edeceğini belirtiyor. Ama o zaman bunu düzelteceksiniz. Bu lafı düzelteceksiniz. Böyle bir kavram kullanmayacaksınız. Kimseyle size alçak diyenle aynı dille yarışırsanız sonuçta ettiğiniz lafları kontrol edemezsiniz. Yani ağızdan çıkan söz çünkü yaydan çıkan ok gibidir. Onu geri alamıyorsunuz. Buna dikkat etmesi gerekiyor.
Özellikle DEM Parti yöneticilerinin çok daha fazla dikkat etmeleri gerekiyor.





