Türkiye tarihindeki en büyük iş cinayetlerinden biri olan somanın üzerinden 11 yıl geçti. Özelleştirme kapsamında kamudan Soma Kömür İşletmeleri AŞ’ye satılan maden ocağında 301 işçi hayatını kaybetti. 13 Mayıs 2014 günü günü saat 15.10 sularında, Eynez’deki kömür ocağında bir yangın çıktı. Alevler, kömür damarlarını tutuşturdu ve alevler ve duman hızla ocağın derinliklerine yayıldı. Yangın sonrası ocağı hızla dolduran karbonmonoksit, dakikalar içinde işçilerin soluduğu havayı zehirledi dönüştürdü. Madende çalışan 787 işçiden 301 işçi yaşamını yitirirken, 162’si yaralandı.

KAZALAR ARAŞTIRILSIN ÖNERİSİNE AKP'DEN RET

Soma faciasının hemen öncesinde dönemin Enerji Bakanı Taner Yıldız, şirketin ileri teknoloji kullandığını ileri sürerken, Soma’da sık sık meydana gelen iş kazalarının araştırılmasını isteyen önerge AKP’li milletvekilleri tarafından reddedilmişti.

ABD, Rusya ve Ukrayna heyetleri yarın İstanbul'da olacak ABD, Rusya ve Ukrayna heyetleri yarın İstanbul'da olacak

DENETİMLER KAĞIT ÜZERİNDE

Katliamdan aylar önce maden ocağına yapılan denetimlerin, yalnızca kağıt üzerinde yapıldığı, müfettişlerin, işçilerle görüşmeden ve gerçek koşulları incelemeden ‘uygunluk’ raporları hazırladıkları ortaya çıktı. Örneğin, yaşam odaları bulunmayan bir ocak, ‘standartlara uygun’ ilan edilmişti. Yeterli havalandırma sistemine sahip olmayan ocak, ‘kusursuz’ bulunmuştu. 

KARAR ÇIKMADI MAHKEME DEĞİŞTİ

Dosyada karar aşamasına gelinmişken, Manisa Cumhuriyet Savcılığı tarafından dosyada esas hakkında görüş bildirilmeyerek dosya kilitlendi. Bu arada mahkeme heyeti değiştirildi. Heyetin başkanlığına, 6 Şubat 2011’de Çöllolar Kömür Sahası’nda meydana gelen ve 9 işçinin bedeninin hâlâ göçük altında kaldığı iş cinayetini para cezasıyla kapatan Salih Pehlivanoğlu getirildi. Ailelerin avukatları, bunun siyasi müdahalenin çok açık bir işareti olduğunu dile getirdi.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi de 30 Eylül 2020’de, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği ve istinaf mahkemesinin onadığı kararı bozdu. Sanıkların ‘Olası kastla 301 kez öldürme ve 162 kez yaralama’ suçundan cezalandırılması istenmişti. Bu sırada 12. Ceza Dairesinin üç üyesi değiştirildi ve sanıklar hakkında ‘Taksirle ölüme neden olmaktan’ ceza verilmesi talep edildi.

TEK TUTUKLU İŞÇİLERİN AVUKATI SELÇUK KOZAĞAÇLI VE CAN ATALAY

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan,  15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Gürkan sadece 5 yıl içinde tahliye edildi. 2021’in şubat ayında Ramazan Doğru, Akın Çelik, İsmail Adalı, hapis yattıkları süre göz önünde bulundurularak serbest bırakıldı, böylece davada tutuklu sanık kalmadı

Dava dosyasını takip eden ailelerin avukatlarından Selçuk Kozağaçlı ve Can Atalay ise tutuklu.

KAMU GÖREVLİLERİNE BERAAT

Dönemin siyasi sorumluları ise hesap vermedi. 28 kamu görevlisinin yargılandığı davanın beşinci duruşmasında ise 16 sanığa 5’er ay, 2 sanığa ise 6 ay 7 gün hapis cezası verildi, 10 sanık ise beraat ettirildi.

İŞÇİYİ TEKMELEYEN YERKEL ATEŞE YAPILDI

Facia sonrasında katliamı protesto etmek için eylem yapan işçi ve yakınlarına müdahale gerçekleşti bu sırada  dönemin Başbakanı şimdiki AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yusuf Yerkel bir işçiyi yerde tekmeledi. Yerkel işçiyi tekmeledikten sonra ayağım incindi diyerek rapor aldı. Yerkel daha sonra adeta ödüllendirilerek Frankfurt Başkonsolosluğu'na Ticari Ataşe olarak atandı.

Kaynak: Haber Merkezi