Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü, hububat alım fiyatını ton başına makarnalık buğday ve ekmeklik buğdayda 13 bin 500 lira, arpada 11 bin lira olarak tespit etti.
Tarım ve Orman Bakanlığından Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, TMO'nun açıkladığı alım fiyatlarına tepki gösterdi.
Adem, "Çiftçiye destek verilmezse, üretim biter. Üretim biterse, ithalata bağımlılık artar. Gıda fiyatları yükselir, halkımız daha da yoksullaşır. Bugün yaşanan tam da budur" ifadelerini kullandı.
Adem'in açıklamaları şu şekilde:
"Tarım sektörünün temel taşlarından biri olan buğday üreticileri, 2025 sezonu için açıklanan alım fiyatları karşısında büyük hayal kırıklığına uğramıştır. Türkiye’nin dört bir yanında alın teriyle üretim yapan çiftçilerimiz, açıklanan buğday fiyatlarının üretim maliyetlerini dahi karşılamaktan uzak olduğunu üzülerek ifade etmektedir.
Mazot, gübre, ilaç, sulama ve işçilik gibi temel girdilerde son bir yılda yaşanan yüksek artışlar dikkate alınmadan belirlenen buğday fiyatı, çiftçimizin zarar etmesine, borçlarını ödeyememesine ve toprağını ekemez hale gelmesine neden olacaktır. Tarımda sürdürülebilirlik, üreticinin emeğinin karşılığını almasıyla mümkündür.
Defalarca uyardık:
Çiftçiye destek verilmezse, üretim biter.
Üretim biterse, ithalata bağımlılık artar.
Gıda fiyatları yükselir, halkımız daha da yoksullaşır.
Bugün yaşanan tam da budur.
İktidarın tarımı dışa bağımlı hale getiren politikalarının sonucu olarak, kendi buğdayını üreten çiftçi yerine yabancı üreticiler kazanmakta, halkımız ise pahalı ekmeğe mahkûm edilmektedir.
Geçen yıl fiyatların düşük açıklanması bu yıl içinde yansımasını göstermiş ve 13,5 Tl olarak, açıklanan fiyat üretim maliyetlerinin çok altında kalmıştır.
Geçen yılın destekelemeri bile daha yeni ödenmişken açıklanan 2,5 Tl destekleme miktarı yine 2026 nın Nisan ve Mayıs aylarında ödenirse ülkemizde yaşan yüksek enflasyon karşısında bir anlam ifade etmeyecektir.
DERHAL REVİZE EDİLMELİ
Acilen yapılması gerekenler;
1. 2025 buğday alım fiyatı, güncel üretim maliyetleri ve çiftçimizin insanca yaşayabileceği bir gelir seviyesi dikkate alınarak derhal revize edilmelidir.
2. TMO’nun çiftçiden doğrudan ve hızlı şekilde ürün almasını sağlayacak etkin bir alım süreci uygulanmalıdır.
3. Çiftçimize mazot, gübre ve tohumda doğrudan destek verilmelidir.
4. Tarımsal destekler zamanında ve tam olarak ödenmelidir.
Buğday tarlalarında yükselen sessiz çığlık duyulmadan, ne kırsalda kalkınma sağlanabilir ne de sofralara bereket gelir."