Araştırmacı-gazeteci Uğur Mumcu katledilişinin 30'uncu yılında katledildiği evinin önünde anılıyor.

Gazeteci Uğur Mumcu'nun katledilişinin üzerinden 30 yıl geçti. Katledildiği evinin önünde anılan Uğur Mumcu için Levent Üzümcü ve Orhan Aydın  hazırladığı tiyatroyu da sergiledi.

KARTAL BELEDİYESİ'NDEN ANMA PROGRAMI

Kartal Belediyesi, ölümünün 30'uncu yılında araştırmacı-gazeteci Uğur Mumcu’yu anmak amacıyla söyleşi düzenledi. Kartal Uğur Mumcu Mahallesi’nde ve aynı adı taşıyan kültür merkezinde düzenlenen anma programına, Murat Ağırel, Timur Soykan ve Mustafa Hoş, konuşmacı olarak katıldı. Uğur Mumcu Kültür Merkezi’ne adını veren merhum gazeteci-yazar Uğur Mumcu’yu anmak için düzenlenen söyleşide ilk sözü gazeteci-yazar Murat Ağırel aldı. Bugünün gazeteciliğinin geçmişe göre daha kolay olduğunu, yine de bedeller ödendiğini; ancak geçmişte daha ağır bedellerin ödendiğini kaydeden Ağırel, Uğur Mumcu’nun bu bedeli canıyla ödeyen isimler arasında yer aldığını söyledi. Kamunun yararına gazetecilik yaparken canıyla bedel ödeyen Mumcu’nun dışında o dönemde öldürülen Muammer Aksoy, Bahriye Üçok, Ahmet Taner Kışlalı, Necip Hablemitoğlu, Turna Dursun gibi isimleri de anan Ağırel, bu isimlerin bilerek hedef alındığını söyledi. Bu isimlerin ortak özelliğinin kalemlerini satmamaları olduğunu vurgulayan Ağırel, bugünün Türkiye’sinde de çok önemli bir yol ayrımına gelindiğini ifade etti. Önümüzdeki seçimlerin çok önemli olduğunu vurgulayan Ağırel’in ardından söz alan gazeteci Mustafa Hoş ise 30 yıl önce genç bir gazeteci olarak Uğur Mumcu’nun tabutunu omuzlayanlardan biri olduğunu vurguladı. Uğur Mumcu’yu zaman geçtikçe daha iyi anladığını ve onun araştırmacı gazetecilik yönüne daha da hayran kaldığını belirten Hoş, neden öldürüldüğünü de artık daha net anladığını söyledi. O dönemde öldürülen isimler üzerinden aslında ülkeye suikast yapıldığını vurgulayan Hoş, Uğur Mumcu’nun gözlem gücüne hayran kaldığını söyledi. Mumcu’nun köşesinin de adı olan gözlem gücünün inanılmaz olduğunu belirten Hoş; analiz, dosya ve gözlem gücünün bir arada müthiş bir teknik olarak Uğur Mumcu tarafından kullanıldığını söyledi.

“UĞUR MUMCU, GAZETECİLİK MESLEĞİNDEKİ SAĞLAM DURUŞUN TEMELLERİNDENDİR”

Mumcu’nun o dönemdeki dosyalarından örnekler veren Hoş’un ardından ise gazeteci-yazar Timur Soykan mikrofonu devraldı. Soykan tarikatların söndürdüğü hayatları araştırırken Mustafa Hoş’un ve Uğur Mumcu ekolünün konuya nasıl yaklaşacağını düşündüğünü anlattı. Türkiye’de çok çok değerli bir gazetecilik geleneği olduğunu vurgulayan Soykan, Uğur Mumcu’nun ve ortaya koyduğu eserler ile etkilerinin bu nedenle çok önemli olduğunu söyledi. Gazeteciliğin bazı insanların net duruşu ile tarihi bir değerinin olduğunu ve tüm olumsuzluklara ve ihanetlere rağmen yükseldiğini kaydeden Soykan, Uğur Mumcu’nun bu sağlam duruşun temellerinden biri olduğunu belirtti. 30 yıl önce İstanbul’da öğrenci olarak katıldığı ilk eylemlerden birinin Uğur Mumcu için yapılan yürüyüş olduğunu ve bu eylemde cop yediğini belirten Soykan, 30 yıl sonra Mumcu’nun neden öldürüldüğünün daha net olarak görülmeye başlandığını söyledi. Mumcu’nun sadece eşsiz bir gazeteci-yazar olmadığını belirten Soykan, aynı zamanda basın özgürlüğü mücadelesi veren bir isim olduğunu ve yazılarında gazetecinin nerede bulunması gerektiğini sürekli tarif ettiğini söyledi. https://tele1.com.tr/ugur-mumcu-80-yasinda-684001/
Muhabir: Gizem Özlen