Türkiye’nin aydınlık yüzü Uğur Mumcu 31 yıl önce bugün katledildi. Uğur Mumcu’nun kızı Özge Mumcu, “Babamın öldürülmesiyle birlikte, o dönem oldukça karanlık bir dönemdi ve o karanlık dönem bugünleri inşa etti” dedi.

Araştırmacı gazeteci ve yazar Uğur Mumcu, tam 31 yıl önce 24 Ocak 1993’te, Ankara’da Karlı Sokak’taki evinin önünde, arabasına konulan bombanın patlaması sonucu suikasta kurban giderek yaşamını yitirdi.

https://tele1.com.tr/bir-pazar-sabahiydi-ugur-mumcusuz-31-yil-995804/

Uğur Mumcu’nun kızı ve Uğur Mumcu’nun anısına ailesi tarafından kurulan Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag) yönetim kurulu üyesi Özge Mumcu Cumhuriyet’e konuştu.

O röportaj şöyle:

Eğer Mumcu öldürülmeseydi ve onun işaret ettiği sorunların üzerine gidilseydi bugün nasıl bir Türkiye’de yaşıyor olurduk? 

- Bugün ne olurdu? Hiç bilmediğim başka bir hayatım olacaktı... Eğer Türkiye’deki siyasetçiler, kendi egolarını ve koltuklarını korumak için harcadıkları zamanı babamın işaret ettiği konulara harcamış olsalardı, bugün daha demokratik bir toplumun içinde yaşıyor olurduk. O toplumda evrensel hukuka, insan haklarına, toplumsal adalete, sosyal eşitliklere ve laikliğe sahip çıkan bir ülke olurduk ki bu da bir anlamda bugünün ütopyası olurdu. Silah kaçakçılığından terör bağlantılarına, rabıta örgütünden Müslüman Kardeşler’e, Müslüman Kardeşler’in örgütlenmesinden siyasal İslam’ın “yeşil kuşak” olarak kullanılmasına kadar uzanan konulara dair yazılarını ve çalışmalarını incelediğimizde, o dönemdeki çıkarımlarını ve “gelecek olanı” anlatışını bu halkın inandığını, bu nedenle de unutmadığını ve tam da bu nedenle de unutmayacağını görebiliriz. Ama babamın deyimiyle “Saklı devlet”, onu özellikle korumadı ve sonucunda öldürüldü. Babamın öldürülmesiyle birlikte, o dönem oldukça karanlık bir dönemdi ve o karanlık dönem bugünleri inşa etti.

Mumcu’nun yazıları, haberleri ve kitapları hâlâ güncelliğini koruyor. Sizce bunun nedeni nedir? 

- Babamın bilgi birikimiyle güncel olayları analiz edebilme, bu olayların ardındaki bağlantıları ustalıkla harmanlayabilme yeteneği vardı. Bunları yaparken de Mustafa Kemal Atatürk tarafından inşa edilen Cumhuriyetin idealleriyle sosyalizm fikirlerini birleştirebilme ve tüm bu unsurları hukuk bilgisiyle sentezleyerek anlaşılır bir dille ifade etme becerisi bu güncelliğini korumasının temel sebebidir.

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı (um:ag) yıllardır faaliyetlerine devam ediyor. Bu kapsamda Uğur Mumcu gazeteciliğinin sizce önemi nedir? 

Vakfı, Uğur Mumcu’nun gazetecilik anlayışını gelecek kuşaklara aktarmak için çekirdek ailesi olarak kurduk ve 30 yaşına girdik. Babam gazeteciliği sadece bilgiye dayalı bir meslek olarak görmekten öte, etik değerlere derinden bağlı bir anlayışın temsilcisiydi. Herhangi bir güç merkezi, siyasi parti veya örgütlenmeden bağımsız olarak hareket ederek yalnızca gerçekleri yazma ve aktarma görevini üstlenmiş bir gazeteciydi.

Kaynak: TELE1