Koronavirüs salgınında vaka sayıları ve can kayıpları her geçen gün artarken uzmanlar hastanelerde yatak sıkıntısı olduğunu söyledi. Dr. Emrah Kırımlı, "Diyaliz hastaları, yaşlı hastalar ve kanser hastaları evlerine gönderiliyor. 'Durumunuz kötüleşirse hastaneye gelin' deniyor." dedi.

Koronavirüs salgının vaka sayıları ve can kayıpları her geçen gün artarken sağlık sistemi de alarm vermeye başladı. Hastanelerdeki yoğunluk da artmaya devam ederken koronavirüse yakalanan riskli grupta olan aşırı kilolu, yaşlı ve kanser hastaları ile diyaliz hastaları hastaneye yatırılmıyor, evlerine gönderildiği öğrenildi. Özellikle vakaların yüzde 40'ını barındıran İstanbul'da durum her geçen gün kötüleşiyor.

"YATAK BULMAK BÜYÜK SIKINTI"

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine Şişli ilçesinde görev yapan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Faruk Yağcı, BirGün’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Daha önce Kovid-19 hastası olan ve akciğerlerinde de tutulum olan hemen her hastayı hastaneye yatırıyorduk ama artık yatıramıyoruz. Yani her iki akciğerinde de Kovid-19 lezyonları yaygın olan ve tomografide de bunu gördüğümüz hastaları, oksijen değeri düşük değilse şimdi eve gönderiyoruz. Oksijeni düşük olan hastaları yine yatırıyoruz; ama çok fazla hasta var ve yatak bulmak, yoğun bakımda yer bulmak çok büyük bir sıkıntı artık. Hastaneler başka hastanelerde yer arıyor, yine 112 boş yatak bulmaya çalışıyor."

"DURUMUNUZ KÖTÜLEŞİRSE HASTANEYE GELİN"

İstanbul'da bir aile sağlığı merkezinde görev yapan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı da şunları kaydetti: "Üç, dört ay önce riskli hastalar, durumları kötüleştiği takdirde anında müdahale edilebilmesi için hastaneye yatırılıyordu ve hastanede takip ediliyorlardı. Şimdi diyaliz hastaları, yaşlı hastalar ve kanser hastaları evlerine gönderiliyor. ‘Durumunuz kötüleşirse hastaneye gelin’ deniyor."

"HASTALAR EVLERİNE GÖNDERİLİYOR"

Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Dr. Ali Karakoç’un verdiği bilgilere göre, Ankara’daki durum İstanbul kadar kötü değil; ama başkentte de ciddi semptomları olan hastalar eve gönderiliyor. Uzun süredir Yenimahalle Devlet Hastanesi’nin Kovid-19 servisinde çalışan Karakoç, şunları anlattı: "Ankara’da henüz İstanbul’daki gibi bir durum yaşanmıyor. Yani servislerimiz ve yoğun bakımlarımız tamamen dolu değil ama her geçen gün yeni Covid-19 servisleri açılıyor. Genel cerrahi, beyin cerrahi ve dahiliye servisleri ile yoğun bakımları, Kovid-19 servislerine ve yoğun bakımlarına dönüştürülüyor. Aldığımız bilgilere göre orta derece akciğer tutulumu olan Kovid-19 hastaları evlerine gönderiliyor."
Muhabir: Alp Yanardağ