TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin grup başkanları ve grup başkanvekilleriyle yemekli bir toplantıda bir araya geldi. Yaklaşık 2 saat 20 dakika süren buluşmada, Meclis İç tüzüğü ve yeni açılım süreci kapsamında kurulması planlanan yeni bir komisyon ana gündem maddesi oldu.

Her CHP’li bir gün tutuklanacaktır
Her CHP’li bir gün tutuklanacaktır
İçeriği Görüntüle

Nefes'te yer alan habere göre , toplantıda iki ana başlık öne çıktı. Meclis İçtüzüğünün etkin uygulanması ve terörle mücadelede için yeni bir komisyonun kurulması. Milletvekilleri, yasama faaliyetlerinde ortak zeminde buluşulması ve torba yasa uygulamasından kaçınılması gerektiğini ifade etti. Özellikle Yeni Yol Partisi, “Her şey tali komisyonlara geliyor, torba yasalarla alanlar bulanıklaşıyor” diyerek, İçtüzükte netlik ve disiplin çağrısı yaptı.

Muhalefet partileri, komisyonun yasal bir düzenlemeyle kurulması gerektiğini savunurken, AKP ise Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un inisiyatifiyle oluşturulmasından yana tavır aldı.

Komisyonun yalnızca Mecliste grubu bulunan partilerle sınırlı olmaması, küçük partilerin de temsil edilmesi yönünde görüş bildirdi. Ayrıca kararların salt çoğunlukla değil, nitelikli çoğunlukla alınması konusunu dile getirildi. Komisyonun anayasa değişikliği için değil, yasama faaliyetlerinde iş birliğini artırmaya yönelik çalışacağı vurgulandı.

"YENİ BİR DURUM YOK”

CHP adına toplantıya katılan Grup Başkanvekili Murat Emir, “Bizim açımızdan dünden daha yeni bir şey yok. Hazırlıklı geldik. Ortak çalışma niyeti var ama henüz netleşmiş bir karar yok” ifadelerini kullandı. Emir, toplantıda anayasa değişikliğinin gündeme gelmediğini de özellikle vurguladı. Ayrıca Meclis genel kurulunda üslup meselesi üzerinde hassasiyetle durduklarını ve şeffaflık, demokratiklik, çoğulculuk prensiplerinin esas alınması gerektiğini belirtti.

“YÖNTEMDE ORTAKLAŞTIK”

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Koçyiğit ise toplantının verimli geçtiğini belirtti ve “Komisyonun yöntemi konusunda ortaklaştık. Komisyon esaslarını kendi belirleyecek. Önce bu yapıyı kuralım” dedi. Koçyiğit ayrıca, her partinin görüşünü ilettiğini ve bu önerilerin Pazartesi gününe kadar rapor halinde sunulacağını aktardı.

MECLİS KAPANMADAN KOMİSYON KURULACAK

Kurtulmuş’un, siyasi partilerden Pazartesi gününe kadar yazılı öneri sunmalarını istediği ve bu öneriler doğrultusunda komisyonun usul ve esaslarını belirleyeceklerini söylediği öğrenildi. Komisyonun adı, yapısı ve kaç kişiden oluşacağı gibi detayların da bu görüşlerle şekillenmesi bekleniyor.