AKP'ye yakın Yeni Şafak gazetesi Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i bu defa dış ticaret açığı üzerinden hedef aldı.

Yandaş Yeni Şafak haberinde "2024 yılı verilerine göre; Türkiye'nin 5,5 milyar dolarlık ihracat yaptığı bu 4 ülkeden gerçekleştirdiği ithalat 65,8 milyar dolara ulaştı. Aradaki 60,3 milyar dolarlık dış ticaret açığı, sadece ekonomik bir dengesizlik değil; aynı zamanda Türkiye'nin üretim altyapısı açısından stratejik bir kırılganlık alanı olarak dikkat çekti." ifadelerini kullandı.

SADECE HABER DEĞİL EKONOMİ YÖNETİMİ İÇİN PROJE BİLE ANLATTILAR

Öte yandan yandaş Yeni Şafak gazetesi ekonomi yönetimi için yeni bir model bile anlattı. Haberde " Yeni bir "Yerli Üretim ve Sanayi Yatırım Modeli"ne dönüşebilecek. Vergi gelirlerinin doğrudan kamu yatırımlarına dönüştürülmesiyle, her ay 1 milyar dolarlık sanayi yatırımı yapılabilecek." denildi.

Photo 2025 05 30 08 11 07

MEHMET ŞİMŞEK DAHA ÖNCE PAYLAŞIM YAPMIŞTI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise daha önce yaptığı paylaşımda dış ticaret açığına dair bilgiler vermişti. Şimşek Nisan ayında yaptığı açıklamada dış ticaret açığının 7,3 milyar dolar iyileştiğini ifade etmişti.

DEM Parti heyetinden Devlet Bahçeli'ye ziyaret
DEM Parti heyetinden Devlet Bahçeli'ye ziyaret
İçeriği Görüntüle

Şimşek şu ifadeleri kullanmıştı:

Yıllık dış ticaret açığı martta bir önceki yılın aynı ayına göre 7,3 milyar dolar iyileşerek 84,5 milyar dolar gerçekleşti. Gün eksiğine rağmen mart ayında ihracat yıllık yüzde 3,2 artarken enerji hariç ithalat artışı yüzde 0,8 oldu. Küresel büyümeyi olumsuz etkilemesi öngörülen tarife artışları piyasalarda risk algısını artırıp emtia fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmaktadır. Zayıf küresel büyüme ihracatımız üzerinde risk oluştururken ülkemizin görece düşük tarife oranı bazı sektörlerde mukayeseli avantaj sağlayabilecektir. Diğer taraftan emtia fiyatlarındaki gerileme ve sıkılaşan yurtiçi finansal koşulların ithalatı zayıflatması beklenmektedir. Sürdürülebilir cari açık hedefimiz doğrultusunda üretimi ve ihracatı desteklemeye devam edeceğiz.

FAİZ ÜZERİNDEN HEDEF ALMIŞLARDI

Yandaş Yeni Şafak geçtiğimiz günlerde ekonomi yönetimini yerden yere vurmuştu. Haberlerinde "İş dünyasının bir numaralı sorunu haline gelen yüksek faiz yükü ve finansman sıkıntısı nedeniyle üretim düştü" ifadelerini kullanırken, Yeni Şafak'ın Naci Ağbal döneminde yapılan haberler akıllara gelmişti. 

Kaynak: Haber Merkezi