Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz, adaletsizlik ve işe alım süreçlerindeki torpiller gençlerin gelecek kaygısı yaşamasına neden oluyor. Artıbir Araştırma Türkiye Gençlik Araştırma sonuçlarını açıkladı.
Sonuçlara göre gençlerin büyük çoğunluğunun sosyal güvencesi yok ve gelirlerinin gelirlerinden yaşamlarını sürdürmek zorunda. Gençler hayat şartlarının düzelmesi için 'Ekonomi, torpil ve işsizlik' gibi sorunların düzeltilmesini talep ediyor.
Gençlere göre bu pazar seçim olsa CHP birinci parti olarak öne çıkıyor. Gençlere göre Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise gençlerin tercihi Sırasıyla Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş, Recep Tayyip Erdoğan
YÜZDE 40'ININ GÜVENCESİ YOK
Araştırmaya göre, gençlerin yüzde 21 işsiz / iş arıyor, yüze 15’i ise yarı zamanlı çalışıyor. Gençlerin yaklaşık yüzde 40’ının sosyal güvencesi yok. Ankete katılan gençlerin sadece yüzde 34'ü tam zamanlı çalışıyor.
YÜZDE 79'U BEKAR
Gençlerden bir çoğu ekonomik sorunlar nedeniyle evliliğe sıcak bakmıyor ve iktidarın evlilik destek paketlerine ilgi duymuyor. Ankete katılan gençlerden yüzde 79'u bekar, yüzde 3'ü boşanmış. Gençlerin sadece yüzde 16'sı evli.
GELİR KAYNAĞI AİLE
Sosyal güvencesi olmayan ve işsizlik içinde boğulan gençler geçinebilmek için ailelerine gereksinim duyuyor. Ankete katılan gençlerden yüzde 61’nin gelir kaynağı ailesi
Gençlerin çok azı sinema, tiyatro ve konser gibi kültürel aktivitelere katılıyor. Ağırlıklı sosyal medyada vakit geçiyor. Bu durum sosyalleşmenin önündeki en büyük engel.
GENÇLER ARASINDA 1'İNCİ PARTİ CHP
Anket sonuçlarına göre gençler kendilerini CHP’ye yakın buluyor. Gençlere göre bu pazar seçim olsa CHP birinci parti konumunda.
Ankete göre gençler arasında Ekrem İmamoğlu cumhurbaşkanı adaylığında birinci sırada. Onu ikinci sırada Mansur Yavaş takip ediyor. Recep Tayyip Erdoğan ise gençlerin tercihi arasında üçüncü sırada geliyor.
Gençlerin yüzde 68 gibi büyük çoğunluğu erken seçim istiyor.
GENÇLER KENDİLERİNİ ÖZGÜR HİSSETMİYOR
Gençlerin büyük çoğunluğu mutsuz, yalnız ve kendini özgür hissetmiyor. Ankete katılan gençlerden yüzde 52'si yaşadığı hayattan memnun değil. Memnun olanların oranı ise yüzde 27. Gençlerin yüzde 62'si kendisini mutlu hissetmiyor. Kendisini özgür hissetmeyen gençlerin oranı ise yüzde 60. Gençlerden yüzde 58'i ise gelecekten umutsuz...
TEMEL SORUN EKONOMİ
Ankete katılan gençler 'Hayat şartlarının iyileşmesi için çözülmesi gereken sorunlar' hakkındaki soruya sırasıyla yüzde 72 oranında ekonomi, yüzde 65 oranında torpil, yüzde 62 oranında işsizlik, yüzde 48 oranında düşünce özgürlüğü ve yüzde 16 oranında insan hakları yanıtını verdi.
HAYALLERİ İÇİN İŞ İSTİYORLAR
Gençler 'Hayallerimi gerçekleştirmek için ihtiyacım olan şey' sorusuna ise yüzde 62 oranında iyi bir iş, yüzde 47 oranında iyi bir eğitim yanıtını verdi.