Türk lirasındaki hızlı değer kaybı yurttaşı kredi kartı ve kredi kullanımına itiyor. Türk lirasındaki alım gücünün düşmesini borç batağına saplanarak kapatmaya çalışan yurttaşlar, bu kez çektikleri kredileri ve kullandıkları kredi kartlarını ödeyemez hale geldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre, kredi kartı borçlarındaki takip oranı son beş yılda yüzde bin 56 artarak rekor kırdı.
KREDİ KARTI KULLANIMI UÇTU
Bireysel kredilerde 2020 yılında en büyük pay ihtiyaç ve konut kredilerine aitti. Ancak 2025’in ilk çeyreği itibarıyla tablo tamamen değişti. Konut kredilerinin toplam içindeki payı yüzde 34’ten yüzde 13’e kadar gerilerken, kredi kartlarının payı yüzde 20’den yüzde 48’e fırladı. Artık her iki bireysel krediden biri kredi kartından oluşuyor.
BORÇ SARMALI
Ekonomim’de yer alan habere göre, kredi kartlarından sonra en hızlı büyüyen borç türü ihtiyaç kredileri oldu. Takipteki ihtiyaç kredisi tutarı yüzde 498 arttı. Kullanım oranı ise yüzde 45’ten yüzde 37’ye düşmesine rağmen, ödeme zorluğu çekenlerin sayısı artmaya devam ediyor.
YURTTAŞ BORÇLANARAK YAŞIYOR
Kredi kartı kullanıcılarının borcunu ödeyememesi sistemin kırılganlığını gözler önüne serdi. Yüzde 1056’lık takip artışı, kartla sürdürülen yaşam tarzının sürdürülemez hale geldiğine işaret ederken uzmanlar, özellikle düşük gelir grubunun artan harcama baskısı altında borçlanarak yaşamını devam ettirmeye çalıştığını, bunun da bankacılık sistemi açısından ciddi bir risk taşıdığını belirtti.
KONUTTA 0.15 TAŞITTA 0.37
Konut kredilerindeki takip oranı düşüş eğiliminde. 2020’de yüzde 0,61 olan takip oranı 2025’te yüzde 0,15’e kadar indi. Taşıt kredilerinde ise sınırlı bir artışla borçlar yüzde 20 büyüdü ancak takip oranı yüzde 2,91’den yüzde 0,37’ye geriledi.