Türkiye bugün muhalefetin kaderini değiştirecek olan CHP'nin 38. ve 21. Kurultay'ına açılan iptal davasının duruşmasına kitlendi. Duruşmadan davaya ilişkin karar çıkmazken, duruşmanın 24 Ekim'e ertelenmesine karar verildi.
Mahkeme, partiye tedbiren kayyım atanması ve olağanüstü kurultay sürecinin durdurulması taleplerini reddetti. Duruşmanın görüldüğü saatlerde CHP Genel Merkezi'nde de hareketli saatler yaşandı. Duruşmayla birlikte CHP'de de Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplandı.
MYK bitimi sonrası Parti Sözcüsü Deniz Yücel açıklamalarda bulundu. MYK'nın en önemli gündem maddelerinden olan davaya ilişkin bir dizi açıklama yapan Yücel, davayı açan Hatay Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfi Savaş'ın davayı açmadan çok önce, işlediği bir parti suçu nedeniyle partiden ihraç edildiğine, davayı açtığı tarihte ise CHP üyesi olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi:
Bildiğiniz gibi bugün Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesinde 38. Olağan kurultayımızın iptal edilmesi, Hukuki ve kamuoyunda bilinen ismiyle mutlak butlan istemiyle açılmış bir dava görüldü.
Bu dava ve bu tarz davalar partimizi tartıştırmaya yönelik davalardır. Biz aynı saatlerde MYK toplantımıza başladık. MYK toplantımızda olağan gündem maddelerimizi yani parti program çalışmalarımızı, ekonomiyi, dış politikayı ve güvenlik konusunu görüştük.
Her şeyden önce, bir hukukçu olarak gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki; bugünkü dava redde mahkûm bir davadır. Mahkeme bir takım usulü eksiklikler nedeniyle duruşmayı 24.10.2025 tarihine ertelemiş ve bu eksiklerin giderilmesi konusunda ara karar oluşturmuştur.
"KARŞIMIZDA CHP YOK, AKP APARATLARI VAR"
Davacıların, kurultayımızı erteleme talebi reddedilmiştir. Davacıların tedbir talepleri, daha önce 9 kez reddedildiği gibi bugün 10. Kez reddedilmiştir.
Mahkemece hem 21.09.2025 tarihinde gerçekleştirilecek olan olağanüstü kurultayımız, hem de 24.09.2025 tarihinde gerçekleştirilecek olan olağanüstü İstanbul İl Kongresine ilişkin kurultay ve kongre gerçekleştirildikten sonra ilgili seçim kurullarına yazı yazılarak oy kullanan ve kullanmayan delege listelerinin ve birleştirme tutanaklarını istenmesine karar verilmiştir. Burada şunun özellikle altını çizmek isterim. Birileri hep “şikayet eden de, edilen de CHP’li” diyorlar ya,
Bu davayı açan kişi, yani Hatay eski Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfi Savaş davayı açmadan çok önce, işlediği bir parti suçu nedeniyle partimizden ihraç edilmiştir. Davayı açtığı tarihte CHP üyesi değil. Dolayısıyla Hukuk Muhakemeleri Kanununa göre taraf sıfatı, husumet ehliyeti, yani bu davayı açma hakkı dahi yok. Bu davaları Açanlar CHP’li değil, üyemiz değil, karşımızda CHP’liler yok, iktidarın aparatları var. Son olarak şunu belirteyim; partimize yapılan tüm bu saldırılar CHP’lileri partisine sahip çıkmaya sevk ederek konsolide ettiği gibi vicdan sahibi, adalet duygusu sahibi olan herkesi CHP’ye yapılan haksızlığa tepki vermeye sevk ediyor.
CHP'li Yücel ayrıca mahkeme kararı ile İstanbul İl Başkanlığı'na kayyım atanmasın ilişkin MYK'dan çıkan notlarını da paylaştı. Yücel olağanüstü kurultayın ve olağanüstü il kongresinin yapılacağını duyurdu.
Yücel açıklamasına şöyle devam etti:
İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin, hukuk tarihinde utançla anılacak "kayyum" garabeti sonrasında İstanbul İl Başkanlığımızın yeni adresi Bahçelievler olarak belirlenmiş, eski il başkanlığımız ise Genel Merkezimizce "Genel Başkan İstanbul Çalışma Ofisi" olmasına karar verilmiştir.
"OLAĞANÜSTÜ KURULTAY VE KONGREMİZİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ"
Bununla birlikte İstanbul İl Kongremiz hakkında, Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi İstanbul İl Başkanlığımıza kayyum atanması talebiyle açılan davayı "esastan" reddetmiştir. Her iki davanın da tarafları ve konusu aynıdır. İstanbul'daki yetkisiz mahkemenin "tedbiren" verdiği karar hükümsüzdür. Bu karara rağmen İçişleri Bakanlığı hala daha binlerce polisimizi, İstanbul Çalışma Ofisimizde hukuksuz şekilde tutmaktadır. Cumhuriyet Halk Partisi'nin mücadelesini sekteye uğratmaya yemin etmiş olan İçişleri Bakanı ile AKP'nin valisinin basit bir adres değişikliğini yapmaktan imtina etmesinin tek sebebi elbette Cumhuriyet Halk Partisi korkusudur. İstanbul İl Başkanlığımızda yaşanan hukuk dışı görüntülerle, AKP iktidarının hukuksuzlukta sınır tanımama hali, bir kez daha ete kemiğe bürünmüştür.
Partimize yönelik kuşatmaya ve hukuk dışı hamleler karşısında iradesine sahip çıkan delegelerimizin imzasıyla 21 Eylül 2025 tarihinde olağanüstü kurultayımızı, 24 Eylül 2025 tarihinde ise İstanbul Olağanüstü İl Kongremizi gerçekleştireceğiz.





