Bilim insanları, Dünya'nın derinliklerinde gizemli bir hareketlilik keşfetti. Yeni bir araştırma, gezegenimizin iç çekirdeğinin yapısal olarak beklenmedik değişiklikler geçirdiğini ortaya koydu. Bu değişimlerin dünya üzerindeki günlük zaman döngüsüne bile etki edebileceği belirtiliyor.
Independent'in haberine göre, daha önceki araştırmalar iç çekirdeğin dönme hareketine odaklanmış olsa da, yeni bulgular iç çekirdeğde farklı dinamiklerin de iş başında olduğuna işaret ediyor. Yaklaşık 5 bin kilometre derinlikte, erimiş haldeki dış çekirdeğin içinde hapsolmuş bulunan iç çekirdekte, bilim insanları katılık algısını sarsan yeni veriler elde etti.
DEPREMLERDEN GELEN İŞARETLER
Bilim insanları, iç çekirdekteki beklenmedik hareketliliği, onlarca yıllık sismografi verilerini analiz ederken fark etti. Özellikle, Antarktika'nın Güney Sandwich Adaları yakınlarında meydana gelen 121 tekrarlayan deprem verileri dikkat çekti. Bu depremler, iç çekirdekte sanıldığından daha fazla fiziksel aktivitenin olduğunu ortaya koydu.
İÇ ÇEKİRDEK KATI DEĞİL
Araştırmacılar, elde ettikleri verilerle iç çekirdeğin katı bir yapıya sahip olmadığını ve "viskoz deformasyon" olarak bilinen bir süreçten geçtiğini düşünüyor. Bu durum, iç çekirdeğin şeklini değiştirerek dış çekirdekle etkileşime girdiğini gösteriyor.
USC Dornsife Edebiyat, Sanat ve Bilim Koleji'nden baş araştırmacı John Vidale, konuya ilişkin şu açıklamayı yapıyor: "Dış çekirdeğin erimiş ve türbülanslı olduğu zaten biliniyordu, ancak bu türbülansın iç çekirdeği de etkilediğini ilk kez gözlemledik."
Bu yeni keşif, Dünya'nın iç dinamiklerini ve gezegenimizin zaman döngüsüne olan etkilerini anlamamızı sağlayabilecek büyük bir adım olarak görülüyor.
Araştırmanın detayları, prestijli bilim dergisi Nature Geoscience'ta yayınlanan "Dünya'nın İç Çekirdeğinin Hem Dönüş Hızında Hem de Yakın Yüzeyinde Yıllık Ölçekteki Değişim" başlıklı makalede açıklandı.