İslamcı grup bunu da yaptı! Yılbaşı ağacını bakın nasıl protesto ettiler! İslamcı grup bunu da yaptı! Yılbaşı ağacını bakın nasıl protesto ettiler!

YSK Başkanı Ahmet Yener'in elektronik oylama konusundaki açıklamalarını sosyal medya paylaşımıyla eleştiren ve hakkında 'yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' ve 'yargı organlarını alenen aşağılama' iddiasıyla soruşturma başlatılan eski AKUT Başkanı Nasuh Mahruki dün tutuklandı.

Mahruki'nin tutuklanmasına ilişkin soruya yanıt veren Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a, eski AKP'li Emin Şirin tepki gösterdi. Şirin, Yılmaz Tunç'un Nasuh Mahruki'nin hukuki sürecini etkileyecek şekilde konuştuğunu söyledi. Şirin bunun sonucunda “yargı görevini etkilemeye teşebbüs” suçu işlendiğini ve suçu işleyen kişi, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabileceğini söyledi.

Şirin'in paylaşımı şöyle:

Sn.  @yilmaztunc .. Adalet Bakanısız. Nasuh Mahruki’nin hukuki sürecini etkileyecek şekilde konuşmanız doğru mu? Mutlaka TCK 277 den bilginiz vardır..

Türkiye’de devam eden bir dava hakkında fikir beyan etmek, Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında “yargı görevini etkilemeye teşebbüs” suçu ile ilişkilendirilir.

1. Yargı Görevini Etkilemeye Teşebbüs (TCK 277. Madde)

•TCK Madde 277:
•Bir kişi, görülmekte olan bir davada hâkim, savcı, bilirkişi, tanık veya bir başka yargı mensubunu etkilemeye yönelik herhangi bir beyanda bulunursa bu suç kapsamında değerlendirilebilir.
•Bu suçu işleyen kişi, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir.
•Ancak, ifade ciddi bir tehdit unsuru taşırsa ya da suçun etkisi daha geniş olursa ceza artırılabilir.

2. Adil Yargılamayı Etkileme Suçu (Basın ve Kamuoyu)

•Eğer bu tür fikir beyanı kamuoyunda geniş yankı uyandıracak şekilde yapılırsa (örneğin, sosyal medya ya da basın yoluyla), bu durum adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs olarak değerlendirilebilir.
•Bu durumda da benzer şekilde cezai yaptırımlarla karşılaşılabilir.

TUNÇ NE DEMİŞTİ?

Bakan Tunç Eski AKUT Başkanı Nasuh Mahruki'nin sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklanmasıyla ilgili ise şu ifadeleri kullandı: 

"Sosyal medya paylaşımlarında suç unsuru görülürse soruşturma başlatılıyor. Bunu değerlendirecek olan hakimlerimiz. Bu paylaşımları sizler okuyorsunuz. İktidarın seçimleri sahtekarlıkla kazandığına dair ifadeler var. Sığınmacı altında milyonlarca teröristin Türkiye'ye geldiğini ve bunların Türkiye'yi iç savaşa sürükleyeceğine yönelik ifadeler var. Bu ifadeler çok tehlikeli. Bunlar yargının suç unsuru olarak gördüğü ifade şeklinde değerlendirildi ve soruşturma başlatıldı. Seçimlerin nasıl şeffaf yapıldığını hep birlikte görüyoruz. Bizler oy kullandığımız sandıkta kimlerin oy kullandığını isim isim görüyoruz. Yine sandık tutanaklarını YSK sitesinde hepimiz görüyoruz. Bunun suç teşkil edip etmediğine karar verecek olan yargımızdır. Hukuka saygı göstermek gerekir."

Kaynak: Haber Merkezi