Suriye’de 61 yıllık Beşar Esed rejiminin yıkılmasının ardından yaşanan son gelişmeler 13 yıl süren iç savaşın artık sonuna gelindiği şeklinde yorumlanırken, savaş sebebiyle taş taş üstünde kalmayan bölgelerde yeniden inşa ihtimali Türk yatırımcılarının iştahını artırdı. Türkiye’nin de bu inşa sürecinde rol alacağını düşünen yatırımcılar beklen- tilerini borsaya yansıttı.

24 saatte 100 kişiyle birlikte olacağını söyleyen fenomen Azra Ay tutuklandı 24 saatte 100 kişiyle birlikte olacağını söyleyen fenomen Azra Ay tutuklandı

BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,75’lik bir yükselişle 10.257 puandan tamamladı. Sektörel bazda en dikkat çeken kazanç, yüzde 8,19 artışla çimento şirketlerinin ağırlıklı olduğu taş toprak endeksinde yaşandı. İnşaat sektörü endeksi yüzde 3,36, metal ana sanayi endeksi ise yüzde 4,23 oranında değer kazandı. Bu sektörlerdeki yükseliş, Suriye’nin savaş sonrası yeniden inşasıyla ilgili beklentilerle ilişkilendiriliyor. Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşların raporlarına göre, Suriye’nin yeniden inşası için gereken bütçenin 400 milyar doları aşabileceği öngörülüyor ve piyasalarda bu devasa projeler şimdiden fiyatlanmaya başlamış durumda.

OLUMLU ETKİ NE KADAR SÜRECEK?


Sözcü'de yer alan habere göre, Ata Yatırım Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, son 13 yılında Türkiye ekonomisinin Suriye’deki iç savaştan ve mülteci akınından olumsuz etkilendiğini göz önüne alındığında, güven ortamı oluşursa, özellikle Türk şirketleri ve borsa açısından da 2025 yatırım hikayesinin güçlenebileceğini söyledi. Özellikle çimento üreticilerinin ilk etapta olumlu etkilenmesini beklediklerini kaydeden Demirtaş, “Demir çelik sektörü olumlu etkilense de oradaki talep artışı ve fiyatlar global trendlere göre belirleneceği için olumlu etkinin sınırlı olabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Kaynak: Sözcü