Dijital Telif Yasası için TBMM'deki komisyonda sunum yapan Google yetkililerine algoritma değişiklikleri soruldu. CHP'li Tucay Özkan ise yetkililerin açıklamalarında gazetecileri başarısız göstermeye çalıştıklarına dikkat çekerek tepki göstermişti.
Türkiye’de uzun süredir üzerinde çalışılan dijital telif yasasında önemli bir eşiğe gelindi. İçerik üreticileri, medya kuruluşları ve kamu kurumlarının ortak yürüttüğü çalışmalar sonucunda yasa teklifine ilişkin taslak metin hazırlanmıştı.
ARAMA MOTORLARININ ÜRETİCİLERE TELİF ÖDEMESİ GEREKECEK
Hazırlanan düzenleme, özellikle Google gibi arama motorlarının dijital içeriklerden gelir elde ederken bu içerikleri üreten kişi ve kurumlara da telif ödemesi yapmasını zorunlu kılacak. Avrupa ve Avustralya gibi örneklerden yola çıkılarak hazırlanan düzenlemenin, dijital mecralarda içerik üreticilerinin haklarını korumayı, medya organlarının sürdürülebilirliğini sağlamayı ve haksız gelir dağılımının önüne geçmeyi amaçladığı belirtiliyor.
HAZİRAN SONUNDA MECLİS'E GELMESİ BEKLENİYOR
Haziran ayı sonuna kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulması beklenen teklifin yasalaşması halinde, dijital platformlar ile yayıncılar arasında yeni bir lisans ve gelir paylaşımı modeli devreye girecek.
İÇERİK ÜRETİCİLERİNE ÖDEME NASIL YAPILACAK?
Geçtiğimiz yıl Anadolu Ajansı'nın podcastine katılan Fikri Haklar Uzmanı Avukat Sertel Şıracı o dönem verdiği bilgilerde Dijital platformalar takip edecek bir alt yapıya ihtiyaç olduğunu. Google'ın haber sitelerine verdiği reklam kodu gibi bir kod ile o sayfadaki hareketlerin takip edilebileceğini söylemişti. Şıracı o dönem yaptığı açıklamada içerik üreticilerine ödenmesi gereken telif bedelinin meslek örgütleri tarafından takibi ve takdiminin yapılabileceğini ifade etmişti
Şıracı açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı:
Dijital platformalar takip edecek bir alt yapıya ihtiyaç var. En çok eleştirilen Google da haberleri nasıl desteklediği hakkında yayınlar yapıyor. Daha önce reklam için kod konulduğu şimdi ise sitedeki reklam kodunun yanında benzer şekilde siteye eklenecek kod vasıtasıyla bir hareket olduğunda çeşitli iş modelleri devreye girecek. Uygulama böyle olduysa mevzuat düzenlememiz de içerik üreticilerine ödenmesi gereken bir bedel tarifesi olacak. Burada meslek örgütlerine iş düşebilir bireysel olarak bunun takdimi ve takibinin sağlanması için.
ÖRNEK GÖSTERİLEN KANADA MODELİ NASIL İŞLİYOR? 74 MİLYON DOLAR ÖDEDİLER
Dijital telif düzenlemesi için şu ana kadar Avustralya, Avrupa Birliği (AB) ve Kanada somut adım attı. Kanada'da da "Çevrim İçi Haber Yasası" 19 Aralık 2023'te uygulanmaya başladı. Yasayla dijital platformların basın yayınlarını kullanması durumunda içeriğin kaynağı olan kuruma gerekli bedeli ödemesi hedeflendi. Kanada'da çıkan yasayla Google, Kanada’ya her yıl 74 milyon dolarlık ödeme yapmayı kabul etmiş oldu.