İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde (GAMER) gerçekleştirilen özel yayında, TBMM gündemindeki Karayolları Trafik Kanunu'ndaki düzenlemeyle ilgili bilgiler verdi.

Ters yönde araç sürme" ve "makas atarak" kuralların ihlal edilmesine ilişkin bilgi veren Yerlikaya, sürücülerin makas atmasıyla, maddi hasarlı kazaların ve can kayıplarının yaşandığını hatırlattı. Ali Yerlikaya, "Sollamak yasak değil, hız limitlerine uyarak, arkanız ve önünüz açık güvenli bir şekilde sinyalinizi verirsiniz ve geçersiniz. Biri makas atarsa 60 gün ehliyetini, 60 gün arabasını alıyoruz. Diyoruz ki 'bir düşün, şu yaptığın hareket şimdilik şükürler olsun ki bir cana halel getirmedi ama bu yolda böyle olmaz'." dedi.

Yerlikaya, sürücülerin ters yönde gitmesine de ceza getirdiklerini ve yolları risklerine göre modüllendirdiklerini belirtti. Tek yönlü yollarda ters yönde gitmenin riskinin daha az olduğuna, yerleşim yeri bölünmüş yol olduğunda riskin yükseldiğine dikkati çeken Yerlikaya, "Şehir dışı, bölünmüş ve otoyolda olduğunda o zaman başka kural getirdik. Otoyolda birinin ters yönde gitmesi ne demek? Milletin 140-150 kilometre ile gittiği ortamda, birisi ters yönde giderse kazaya yüzde 99 davetiye çıkarmış olur. O zaman 60 gün ehliyetini alıyoruz ve 60 gün trafikten men ediyoruz." ifadesini kullandı.

Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) ve Yüz Yüze Denetleme Sistemleri'nin olduğunu anımsatan Yerlikaya, tespitle ilgili teknolojik bir altyapıya sahip olduklarını ve bunu daha da güçlendirmek istediklerini söyledi. Bakan Yerlikaya, yüz yüze denetimde ekip ve personel sayısının şu an için yeterli olduğunu kaydetti.

CEZA İKİYE KATLANIYOR

Düğün konvoylarına ilişkin vatandaşlardan gelen en büyük şikayetin "yol kapatma" olduğunu vurgulayan Yerlikaya, şöyle devam etti:

"Tünelin içerisinde durmuşlar halay çekiyorlar, yolu kapatmışlar. Bunu nasıl izah edebiliriz. Böyle bir durumda kişinin 60 gün ehliyetini alıyoruz. 60 gün arabayı aynı yerde bağlıyoruz. Bizim kurallarımız modüler oldu. Köprü, viyadük, tünel ve otoyolda olursa cezayı ikiye katlıyoruz. '120 gün belgeni alırız, 120 gün de aracı bağlarız' diyoruz sürücüye. Saldırı amacıyla araçtan inme ve yolu kapatma... Bir kadın sürücü hata yapmış, elini kaldırmış özür dilemiş. Karşıdaki sürücü el frenini çekip, arabanın üstüne çıkıp camını yumrukluyor. Bunu kesinlikle bitirmek, caydırıcı olmak istiyoruz. Böyle bir durumda, 60 gün trafikten men, 60 gün ehliyetini alıyoruz."

Yerlikaya, kurallara uyulduğunda cezaların miktarının önemli olmadığını belirterek, 10 milyonda bir kişinin bile yapmaya cesaret edememesi için bu kuralların getirildiğini vurguladı.

AMBULANSA YOL VERMEYEN SÜRÜCÜLERİN 30 GÜN EHLİYETİNE EL KONULACAK

Ambulans ve itfaiyenin trafikteki seyrine engel olunduğu durumlara da değinen Yerlikaya, Dünya Sağlık Örgütünün, bir hastanın hastaneye zamanında yetişmesi durumunda hayatının kurtarılma olasılığının yüzde 40 artacağını belirttiğini anımsattı. Yerlikaya, ambulansa, itfaiyeye yol vermemekte direnen sürücülerin 30 gün ehliyetine el koyduklarını ve 30 gün süresince aracını bağladıklarını aktardı.

Türkiye'de son dönemde trafikte fermuar sisteminde güzel uygulamalar olduğunu dile getiren Yerlikaya, "Bu davranışları sergileyen sürücülerin her birine müteşekkirim. Göreceksiniz, bu methettiğimiz ve çok gördüğümüz kural haline gelecek bu caydırıcılıkla beraber. 5 yılda 2 kere yaparsa ehliyeti iptal edilecek. Ehliyeti iptal edilirse, sıfırdan alacak." diye konuştu.

CEP TELEFONUNA BAKAN YANDI

Seyir halindeyken cep telefonu kullanan araç sürücülerine yönelik ne tür düzenlemelerin yapılacağına ilişkin soru üzerine Yerlikaya, "Cep telefonu ile araç kullanmak kaza riskini dört kat artırıyor. Araç kullanırken bir de mesaj filan atmaya kalkıyorsa, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) araştırması 23 kat kazaya davetiye. Bunun anlamı bu. Her an kaza yapabilir." dedi.

Yeni düzenlemeye ilişkin Yerlikaya, "Birinci, ikinci, üçüncü diyoruz. Bir yıl içerisinde birincisinde 5 bin lira, ikincisinde 10 bin lira, üçüncü kez olursa 30 gün ehliyetini alıyoruz. Biz bu işi kesin bitireceğiz. 30 gün ehliyet alınacak. Cep telefonunu sabitleyecek yeni tip araçların çoğunda değil hepsinde var bu. Araç kullanırken çok rahat bir şekilde kullanabilecek, öyle kullanması lazım. Yenilikle beraber bizim caydırıcılık gücümüz daha kuvvetlendi." açıklamasını yaptı.

"HER ÜÇ KAZADAN İKİSİNDE MOTOSİKLET SÜRÜCÜLERİ KUSURLU"

Bakan Yerlikaya, motosiklet kullanıcılarına yönelik de düzenlemelerin yapılacağını söyledi.

Türkiye'deki motosikletli araç sayılarının hızla arttığını ifade eden Yerlikaya, "Geçen yıl 6,3 milyon sayısı ile kapattık. Bu yıl öyle görünüyor ki 7 milyonu aşacağız. Bunun anlamı şu; 5 araçtan biri yollarda motosiklet. Geçen yıl 1584 motosikletten yapılan kazalardan vefat eden can sayısı günlük 4,3. Bir motosiklet kullanıcısı olarak, onları seven Bakanları olarak biz bunu caydırıcı nasıl kurallar getirebiliriz. Onlarla da görüştük. Toplantılar yaptık." bilgisini paylaştı.

Berhan Şimşek CHP'den ihraç edildi!
Berhan Şimşek CHP'den ihraç edildi!
İçeriği Görüntüle

Motosiklet denetimlerini ve idari işlem sayılarını artırdıklarını anlatan Yerlikaya, şunları söyledi:

"Denetimi artırıyoruz, işlem sayısını artırıyoruz ama vefat eden sayısı 1307'den 1584'e çıkıyor. Şu anda daha da artıyor, durduramıyoruz. Ne yapmamız lazım? Caydırıcı kurallar getirmemiz lazım. Her 3 kazadan 2'sinde motosiklet sürücüleri kusurlu. Kusura bakmasınlar ama bu gerçek rakam. Motosikletlerin kazalardaki kusur oranı yüzde 67. 3'te 2'den fazla. O yüzden biz de oturduk, başta kask, ekipmanlarla ilgili olan kurallarımızın her birini caydırıcı hale getirmeyle ilgili gözden geçirdik. Onları da tasarımıza yazdık. Trafiğe açık alanlarda akrobatik hareketleri yapmak isterse 60 gün belgesini, 60 gün de motorunu trafikten menediyoruz. Akan trafikte ister motosiklet ister araç yarış yaparsa 2 yıl sürücü belgesini alıyoruz. 60 gün de trafikten menediyoruz. Biz bunlardan her iki harekette de geriye doğru 5 yıl içerisinde yaparsa da biz ehliyeti iptal ediyoruz."

ALKOLLÜ ARAÇ KULLANMA

Bakan Yerlikaya, alkol ve uyuşturucu madde etkisinde araç kullananlara yönelik yapılacak düzenlemeler konusundaki soru üzerine de şunları kaydetti:

"Alkol, uyuşturucu, bunlar maalesef iradenin zayıfladığı, güçsüzleştiği ve kontrol hakimiyetinin kaybedildiği ve kazaya açık hale geldiğiniz en uç durum. Tüm dünya bununla uğraşıyor. Biz, bununla ilgili daha önceki kaza sayılarına ve denetimlerin hepsine baktık. Caydırıcılığı tekrar masaya yatırdık. Burada birinci, ikinci ve üçüncü kez alkol etkisinde araç kullanma geriye doğru 5 yıl kuralı var. Biz burada eğer üçüncü kez ve fazlasını 5 yıl içerisinde yaparsa ehliyetini alkolden 5 yıl alıyoruz. Eğer uyuşturucuysa, en riskli olan bu. Burada ilkinde belgeyi iptal ediyoruz. Alkol ve uyuşturucu ölçümü yaptırmamayla ilgili buna biz 'ret' diyoruz. Önceden 2 yıldı şimdi 5 yıl ehliyetini alıyoruz. Hiç kimsenin uyuşturucu ile ilgili sınanmasını istemiyoruz. İnsanlığın en büyük düşmanı bu."

Kaynak: AA