Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğretim Görevlisi, Yol ve Trafik Güvenliği Danışmanı Özgür Şener, kış mevsiminin etkisini göstermesiyle birlikte soğuk, karlı, buzlu ve sisli havalarda güvenli sürüş için önemli tavsiyelerde bulundu.

"UZMANLARIN TAVSİYELERİNİ DİKKATE ALIN"

Hava ve yol koşullarının zorlaştığı durumlarda mümkünse yapılacak en güvenli davranışın araç kullanmamak olduğuna dikkat çeken Şener, şu ifadeleri kullandı: 

“İşiniz gereği araç ile yola çıkmak zorunda değilseniz çıkmayın. Toplu taşıma araçlarını kullanarak seyahat etmeyi tercih edin. Bu seçenek mümkün değilse, yaptığınız işin gereği veya zorunlu olarak mutlaka sürüşe çıkmanız gerekiyorsa uzmanların tavsiyelerini dikkate alın.”

TAKİP MESAFESİNİN ÖNEMİ

Kış koşullarında herhangi bir yolda kalma durumunda, koşulların sürücü ve yolcular için çok zorlayıcı olabileceğine işaret eden Şener, şunlar kaydetti:

“Sizin için zor olan koşulların diğer sürücüler için de zor olacağını unutmayın. Tercihinizi her zaman daha güvenli seçenekten yana yapın. Takip mesafesi özellikle kış aylarında çok daha dikkat edilmesi gereken bir durum. Zeminin ıslak, kaygan ve karlı olması durumunda takip mesafesi mutlaka daha da arttırılmalı.”

Yol ve Trafik Güvenliği Danışmanı Özgür Şener’in kış mevsimlerinde sürücüler için tavsiyeleri kısa başlıklar halinde şu şekilde:

* KARDA SÜRÜŞ ESNASINDA CEP TELEFONU KULLANMAYIN!

Dikkatinizi dağıtacak unsurlardan uzak durun! Telefonla konuşmak, mesajlaşmak, sosyal medya kullanımı direksiyon başında her zaman risk arttırıcı sebepler arasında!

* KIŞ LASTİKLERİNİZİN DİŞ DERİNLİĞİ YETERLİ Mİ? 

Yaz ve 4 mevsim lastiklere oranla kış lastiklerinde diş derinliği daha önemli, en az 4mm olmasına dikkat edin. Soğuk havalarda lastik basınçları düşebilir. Tutuşun daha zor olduğu bu dönemlerde yerle tek tek temas noktası lastiklere dikkat!

İmamoğlu'ndan 'İzmir' paylaşımı: Bu ülkenin kaderi ya değişecek ya değişecek İmamoğlu'ndan 'İzmir' paylaşımı: Bu ülkenin kaderi ya değişecek ya değişecek

* GÖSTERGE TABLOSUNDA UYARI VEYA HATA IŞIĞI YANIYOR MU? 

Özellikle ısıtma sistemi, klima ve cam rezistansları verimli çalışıyor mu, silecekler sağlam işe yarar ve çalışır durumda mı? Cam suyunuzda ve radyatörde antifriz var mı? Bu soru işaretlerine dikkat edin.

* ARACINIZI KULLANMIYORSANIZ 3-4 GÜNDE BİR MARŞA BASIN! 

Kışın en çok sorun yaşanan başlıklardan birisi de araçların aküleri. Araç kullanılmıyorsa mutlaka 3-5 günde bir marşa basılması. En az 10 dakika araç çalıştırılmalı. 2-3 dakikalık kısa çalıştırmalar motor içinde ani buharlaşmaların dışarı atılımı için yeterli değil!

* ŞEHİRLER ARASI YOLCULUK İÇİN ÖNLEM ŞART! 

Yanınızda mutlaka araç ebadına uygun zincir bulundurun. Araçtan indiğiniz noktada ıslak ve kaygan zeminde ayaklarınız ıslanırsa devam eden sürüşte konforunuz ve dikkatiniz bozulabilir. Ayrıca unutmayın pedallar alıştığınız kuru hallerine oranla daha kaygan olacaktır.

* YAKIT DURUMUNU DAHA DİKKATLİ KONTOROL EDİN! 

Diğer zamanlara oranla yakıt sarfiyatının arttığı kış koşullarında özellikle uzun yolculuklarda yakıt seviyesi konusunda daha fazla özen gösterilmesi gerekiyor. Mümkünse yarım deponun altına düşmekten kaçınılmalı.

Kaynak: Türkiye Gazetesi