Sloganı "Milyarder gibi alışveriş yap" olan sanal pazar yerini Türkiye'de de birçok kişi kullanıyor. Temu, Eylül 2022'de ABD'de kurulmasının ardından Amazon ve Walmart gibi rakiplerini geride bıraktı. Firmanın sunduğu düşük fiyatlar, henüz kâr beklentisi olmaması ile ilişkilendiriliyor.

China Market Research Group adlı araştırma şirketinin kurucusu Shaun Reid, Temu'nun pazar payını artırmak için ilk çıktığı zamandan bu yana kullanıcılara "aşırı ucuz fiyatlar verdiğini" söylüyor.

Uzmanlar, Temu'nun tüketici psikolojisi teknikleri kullandığına da dikkat çekiyor.

Nottingham Trent Üniversitesi'nde bağımlılık üzerine çalışan Profesör Mark Griffiths, kumarhanedeki slot makinelerini örnek göstererek sitenin "Bir fırsat kaçırıldığını düşündürecek geri sayımlarla" tüketicilerin duyularına hitap etmesini buna örnek gösteriyor. Temu'daki ürünlerin hemen hemen tamamı Çin'de üretiliyor.

SAHİBİ KİM?

Temu'nun sahibi Çin merkezli PDD Holdings şirketi. Şirket aynı zamanda Çin'deki popüler Pinduoduo adlı e-ticaret firmasının da sahibi.

Temu'yu ise PDD Holdings'in ABD iştiraki yönetiyor. Sanal pazar yeri şu an 50'den fazla ülkede faaliyet gösteriyor.

Ancak Türkiye'de yapılanması bulunmuyor ve ülkeye yurt dışından satış yapıyor. Firma, Türkiye'de ofisi olmadığı için ülkede istihdam sağlamıyor ve vergi ödemiyor.

Similar Web adlı araştırma sitesinin Ocak 2025 verilerine göre Temu, Türkiye'deki en popüler pazar yeri siteleri arasında dördüncü sırada. Temu'nun internet sitesinde ayrıca Türkçe dil hizmeti sunuluyor.

TÜRKİYE'DE YASAL MI?

Türkiye'den sanal pazarın hem uygulamasına hem de internet sitesine erişilebiliyor.

Ancak Ticaret Bakanlığı, Ağustos 2024'te yurt dışından alışverişleri etkileyecek yeni düzenlemeler getirdi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 5 Ağustos'ta yaptığı bir açıklamada Temu için "Bu sitenin çok yakın takipçisiyiz, gerekli kararları yakında göreceksiniz, ilgili önlemleri Resmi Gazete'de yayınlayacağız" dedi.

6 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanan ve 21 Ağustos'ta yürürlüğe giren düzenlemeler kapsamında kargo ile yurt dışından alışverişte gümrüksüz alışveriş sınırı 150 euro'dan 30 euroya düşürüldü.

Ayrıca Avrupa Birliği'nden gelen ürünlerden alınan gümrük vergisi yüzde 20'den yüzde 30'a, diğer ülkelerden alınan gümrük vergisiyse yüzde 30'dan yüzde 60'a çıkarıldı.

Ticaret Bakanlığı, vergi zamlarının Türkiye'deki e-ticaret firmaları ve Türkiye merkezli şirket ve pazar yerlerinin rekabet gücünü korumak için getirildiğini söyledi.

KARGO İLE YURT DIŞINDAN ALIŞVERİŞE VERGİ ZAMMI YÜRÜRLÜLÜKTE:

Nasıl çalışıyor?

Temu, aracıları ortadan kaldırarak malın direkt olarak üreticiden tüketiciye satılmasını sağlıyor, böylece daha uygun fiyatlar sunabildiğini savunuyor.

Şirket, "stoksuz satış" olarak bilinen "dropshipping" yöntemi üzerinden çalışıyor.

Bu yöntem ile satıcılar direkt olarak müşterilerin ürün alım süreciyle ilgileniyor.

Ey Türk gençliği birinci vazifen… Ey Türk gençliği birinci vazifen…

Envanter yönetimi, depolama, nakliye masrafları ve benzer lojistik süreçler ortadan kalkıyor.

Böylece Temu'nun genelde Çin merkezli olan üreticileri direkt olarak dünyanın farklı noktalarındaki müşterilere satış yapabiliyor.

Kaynak: bbc