TELE1, Burçin Atılgan ve Ersin Eroğlu’nun sunumuyla ekrana gelen ‘Gündem Özel’ programında, CHP'nin cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması sonrasında Saraçhane eylemlerine katıldıkları için gözaltına alınan ve çeşitli baskılarla karşılaşan gençleri ağırladı. Bu süreçte yaşadıklarını anlatan öğrenciler, aynı zamanda taleplerini de dile getirdi.

“AKP İKTİDARIYLA DAHA FAZLA YAŞAMAK İSTEMİYORUZ”

Gençlerin açıklamalarından öne çıkan talepler şöyle:

-Yüksek lisansa hazırlanıyorum. Ne istediğimizden çok neyi istemediğimizde ortaklaşıyoruz. Türkiye’de gençler AKP iktidarıyla daha fazla yaşamak istemiyorlar. Razı gelmiyorlar ve ikna olmuyorlar. Türkiye’deki gençlerin ortaklaştığı temel nokta burası.

"GÖZALTINA ALINDIM, YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI VE ADLİ KONTROL GETİRİLDİ"

İstinye Üniversitesi'nden bir genç şunları söyledi: 

-Biz vakıf üniversitelerinde beklenmeyen bir şekilde hareketlilik oluşturduk. Mücadeleyi buradan örmeye çalıştık ve çabalıyoruz. Ancak benim özellikle değinmek istediğim, gözaltına alınan ve tutuklanan arkadaşlarımız. Ben de Osmanbey metronun çıkışında gözaltına alınanlardan biriydim. Evime gidiyordum, kafalarına göre insanları seçip gözaltına alındı. Bu gözaltı sürecinden sonra gıyabımızda, keyfi bir şekilde yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol tedbiri konuldu. Bu karar bizlerin doğrudan özgürlüğüne ve eğitim hayatına kast eden bir karar. Yurt dışına çıkış yasağı, öğrenci değişim programlarından yararlanamıyor oluşumuz demek. Bu şekilde bir hukuksuzlukla karşı karşıya kaldık. 2 gece, 3 gün gözaltında kaldım. Çağlayan götürüldük ve sonrasında serbest bırakıldık.

"BİR GÜN UYANDIĞIMDA DİPLOMAMIZ GEÇERSİZ OLABİLİR"

Galatasaray Üniversitesi'nden bir öğrenci şu ifadeleri kullandı: 

-Bizim bölümümüzün başkan yardımcısı hocamızın diploması iptal oldu. Çok daha rahat bir şekilde yurt dışında yüksek lisans veya doktora yapılacak bir okul Galatasaray Üniversitesi. Ben sınıf birincisi olsam bursla yurt dışına gitsem bile bu elimdeki diploma bir işe yaramayabilir. Bir gün uyanıp bu diplomanın geçersiz olduğunu öğrenebilirim hissiyatı yarattı.

"ÜNİVERSİTELER BİZİM, KAMPÜSLERDE ÖZGÜR OLMAK İSTİYORUZ"

 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi şöyle konuştu: 

İmamoğlu cezaevinden yazdı: Mevcut ceberrut düzeni tarihin derinliklerine göndereceğiz İmamoğlu cezaevinden yazdı: Mevcut ceberrut düzeni tarihin derinliklerine göndereceğiz

-Biz öğrenciyiz, hayatımızın her alanına müdahalede bulundukları gibi okullarımızı da rejimin bir aygıtı olarak dizayn etmek istiyorlar. Üniversiteler bizim, kampüslerde özgür olmak istiyoruz. Tamamen yaşam tarzı dayatmalarıyla, istedikleri hocalar, istedikleri şekilde ders versin istiyorlar. Akademik özgürlüğü görmezden geliyorlar. Gençler olarak düzen siyasetinin güdümünde olmayan dinamik bir alternatif muhalefet olduğumuzu gösterdiğimizi düşünüyorum. 

“ARKADAŞLARIMIZ HAPİSTEYKEN NASIL DERSLERE DEVAM EDEBİLİRİZ?”

Mimar Sinan Üniversitesi’nden bir başka öğrenci de şöyle konuştu:

-Gençler özgüveni yeniden yaşadı. Bu süreçte biz de Mimar Sinan’da arkadaşlarımızla çok büyük yürüyüşler düzenledik. Hepsi anayasal hakkımız. Hepsinde engellemeye çalıştılar. Boykot konusu var. Bizimle birlikte kol kol yürüdüğümüz arkadaşlarımız hapisteyken, biz nasıl derslere devam edebiliriz ki?" 

Kaynak: Haber Merkezi