Çayırhan Termik Santrali'nde çalışan madenciler geçtiğimiz yıl Kasım ayında 10 gün süren direnişlerinin ardından yeniden eylem kararı aldı. Çayırhan Termik Santrali'nin özelleştirilmesi ve varlık satışına karşı çıkan madenciler, Ankara'ya yürüyor. 

İBB Meclisi olağanüstü toplantıya çağrıldı İBB Meclisi olağanüstü toplantıya çağrıldı

"OYALAMA POLİTİKASI"

Sabah saatlerinde Beypazarı'ndan alkışlarla yola çıkan madencilerin kalabalık yürüyüşü sürüyor. Yürüyüş öncesi yapılan açıklamada madenciler, ertelenen ihale maddelerinde işçi haklarını gözeten maddeler olmadığını belirterek şunları söyledi: 

Bildiğiniz üzere Çayırhan termik özelleştirmeye karşı mücadele veriyoruz. En son yürüyüş başlamıştık. Beypazarı'na yaklaştığımızda ihalenin ertelenmesi üzerine oylama sonucu müzakere ile ara verdik. Bizler bu yürüyüşü sonlandırırken özelleştirme ve satış kararından vazgeçileceğini sanmıştık. İşçilere zarar verecek bu süreçten vazgeçerler diye düşünmüştük çünkü bizim devletimiz işçisine sahip çıkar ümidiyle doluyduk. Ortada büyük bir yanlış var ve bundan dönülür demiştik. Şubatın ortasına geldik ancak bir yazı ya da davet almadık. Ancak ertelenen ihalen sözleşmesinde 3-4 tane maddede değişiklik yapılmış. Resmen oyalama politikası ile bekletildik. 
Yapılan değişikliklerde işçilerin hakları gözetilmemiş. Zaten kar eden bir firmanın neden yeniden özelleştirileceğine anlam veremiyoruz. Yapılan düzenleme ile burada iki bin elli işçinin çalıştırılacağı belirtiliyor. Bizler buaradan ekmek yiyoruz, burası bizim ekmek teknemiz. Bu özelleştirmeyi asla kabul etmiyor ve daha önce sonuç alamadığımız eylemimize yeniden başlıyoruz. Haklarımızı tahsis edilene kadar da eylemimizden vazgeçmeyeceğiz.

NE OLMUŞTU?

Ankara Çayırhan Termik Santrali'nde çalışan yüzlerce madenci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından alınan özelleştirme kararına karşı kendilerini günlerce maden ocağına kapatmış ve eylem yapmışlardı. İşçilerin bakanlığa yürüyüşünün ardından bakanlık söz konusu teklifi erteleme kararı almış, madenciler de eylemlerini sonlandırmışlardı. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ise Türkiye'de 2002'den sonra bütün santralleri özel sektöre yaptırdıklarını, "Bu sistem böyle çalışıyor. Dolayısıyla burasını ayrı tutmanın çok bir anlamı yok ama işçilerin buradaki haklarına bir halel gelmesin. İşçiler de siyasiler de aradı. Onlara söylediğim şey de bu. Orada hak ve endişeleri olan konuları ortadan kaldıralım. Burası bir an önce üretime geçsin" açıklamasını yapmıştı.